Kalafior w cieście naleśnikowym
30 min
4 porcje

Foto: Yuliia Stsepeleva
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kalafiora, a kalafior w cieście naleśnikowym jest jednym z najsmaczniejszych. Miękki środek i przyjemnie chrupiące ciasto posmakuje znajomym podczas domówki i dzieciom w trakcie kolacji. Możesz podać go również jako dodatek do tradycyjnego obiadu.
Kaloryczność: 95 kcal w 100 g.
Dieta:
Bez cukru.
Składniki an kalafior w cieście
- Kalafior - 1 średnia sztuka
- Mleko (2%) - 1 szklanka
- Mąka pszenna - 1,5 szklanki
- Jajka - 1 sztuka
- Sól i pieprz - po 1/2 łyżeczki
- Papryka wędzona - 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- Olej roślinny - 4 łyżki
Jak przygotować kalafior w cieście naleśnikowym
Z mleka, mąki, jajka, przypraw i proszku do pieczenia przygotuj ciasto naleśnikowe, łącząc składniki w misce za pomocą rózgi lub miksera. Ciasto powinno być bardziej gęste niż do klasycznych naleśników, w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby odpoczęło i nabrało odpowiedniej konsystencji.

Kalafior opłucz najpierw w wodzie z dodatkiem odrobiny octu, co zneutralizuje jego zapach. Podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 6-8 minut. Pilnuj, aby kalafior nie był rozgotowany - ma być miękki, ale sprężysty. Jeśli warzywo jest duże, podziel większe różyczki na mniejsze części, co ułatwi równomierne smażenie. Ugotowany kalafior odsącz i wyłóż na talerz, by dodatkowo obciekł i wystygł.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Utrzymuj średnią temperaturę oleju, aby ciasto zdążyło się usmażyć, a nie przypaliło się z zewnątrz. Różyczki kalafiora maczaj w cieście i wykładaj na patelnię.

Kalafior w cieście smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru i przekładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawaj z wybranymi sosami: ketchupem wymieszanym z majonezem i odrobiną czosnku granulowanego, sosem czosnkowym (jogurt naturalny wymieszany z czosnkiem i ziołami) lub sosem pikantnym (majonez z dodatkiem ostrej papryki i czosnku). Udekoruj świeżymi ziołami przed podaniem.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze