Kalafior w panierce z piekarnika
30 min
4 porcje
![Kalafior w panierce z piekarnika Kalafior w panierce z piekarnika](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11445-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Wegetariański, zdrowy, niskokaloryczny i bardzo smaczny – taki jest kalafior w panierce z piekarnika. Dodatkowo jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga specjalnego sprzętu ani kulinarnych umiejętności. Możesz go podać na kolację lub jako przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi!
Kaloryczność: 77 kcal w 100 g.
Składniki
- Kalafior - 1 średnia sztuka
- Jajka - 2 sztuki
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Sól - 1 łyżeczka
- Chili (w proszku) - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Curry - 1 łyżeczka
Przygotowanie
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody ze szczyptą soli. Kalafior podziel na różyczki i opłucz pod bieżącą wodą. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć do garnka kalafior i gotuj przez około 5 minut.
![Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 1 Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11445-krok-1-800x450.jpg)
W misce wymieszaj ze sobą jajka i przyprawy. Na osobny talerz wysyp bułkę tartą.
![Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 2 Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11445-krok-2-800x450.jpg)
Ugotowany kalafior odstaw do przestudzenia, a następnie obtaczaj w jajku i bułce tartej.
![Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 3 Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11445-krok-3-800x450.jpg)
Opanierowany kalafior układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, ale pozostawiaj delikatne odstępy między różyczkami.
![Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 4 Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11445-krok-4-800x450.jpg)
Blaszkę wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika i piecz z termoobiegiem przez 15 minut. Gotowy kalafior podawaj z domowym sosem czosnkowym.
![Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 5 Kalafior w panierce z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11445-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Patrycja Abramian-Tarcha](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/40/avatar/avatar_1698422550.jpg)
Przepis dodał(a):
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze