Kotlety pieczone z kalafiora i kapusty kiszonej
40 min
4 porcje
Tradycyjny schabowy okazuje się nie być niezastąpiony podczas niedzielnego obiadu. Kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej stanowią smaczną i nietypową alternatywę dla «nudnego schabowego». Są chrupiące i wzbogacają posiłek o drogocenne warzywa, a dodatkowo ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Kaloryczność: 90 kcal w 100 g.
Składniki
- Kalafior - 1 kg
- Kapusta kiszona - 400 g
- Jajka - 2 sztuki
- Bułka tarta - 2 łyżeczki
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 0,5 łyżeczki
- Majeranek (otarty) - 1 łyżeczka
- Natka pietruszki - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Przygotowanie
Myjemy kalafiora i rozdzielamy na mniejsze różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 15-20 minut, aż do miękkości.
Posiekaną kapustkę kiszoną mieszamy z ugotowanym i ostudzonym kalafiorem. Dodajemy przyprawy, bułkę tartą i jajka, po czym formujemy kotleciki.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. W zdrowszej wersji unikamy smażenia, a przygotowane kotleciki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 10-15 minut w 180 C.
Gotowe kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej podajemy z ziemniaczanym purée i natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze