Najprostsza pyszna zupa krem z pieczonej dyni
1 godz.
6 porcji
Jesienią stanowi piękną ozdobę, ale nie tylko – ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Mowa tu oczywiście o dyni. Potrawą, jaką najczęściej z niej przygotowuję, jest zupa krem. Dynia bardzo często jest smażona wraz z dodatkami, ale ja najbardziej lubię gotować zupę z pieczonej dyni.
Kaloryczność: 78 kcal w 100 g.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- Cebula - 1 sztuka
- Ziemniaki - 200 g
- Marchewka - 100 g
- Imbir (korzeń) - 10-15 g
- Bulion (warzywny) - 1 litr
- Czosnek - 2-4 ząbki
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Olej (lub oliwa z oliwek) - 2 łyżki
- Śmietanka (30%) - 100 ml
- Chili - 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - szczypta
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Dynię obierz, usuń pestki i pokrój na mniejsze części. Jeśli używasz dyni Hokkaido, to nie musisz jej obierać. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej dynię i skrop olejem lub oliwą z oliwek. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut (aż dynia zmięknie).
Następnie dynię wyciągnij z piekarnika i jak trochę przestygnie (może być ciepła, ale nie gorąca), to rozdrobnij blenderem.
Cebulę, czosnek, ziemniaki, marchew i imbir obierz. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w talarki. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i ziemniaki i podsmaż je 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do nich dynię, czosnek i imbir.
Zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut.
Dodaj śmietankę kremówkę, chili i gałkę muszkatołową. Zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.
Zupę krem można podać z podsmażonym boczkiem i pestkami dyni, dobrze też komponuje się z krewetkami. Możesz dodać do niej świeże zioła, na przykład – pietruszkę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze