Papryka faszerowana mięsem mielonym

1 godz. 20 min
4 porcje
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Papryka faszerowana to danie, które występuje w wielu kuchniach na całym świecie. Przypomina trochę gołąbki, ale zamiast kapusty mamy paprykę. Farsz też jest podobny, ale ja dodaję do niego marchewkę. Samo jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale musi spędzić około godzinę w piekarniku.
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.

Składniki

  • Papryka (najlepiej czerwona) - 4 sztuki
  • Passata pomidorowa - 100 ml
Na farsz
  • Mięso mielone - 400 g
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Ryż - 1 woreczek
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Natka pietruszki - 1 pęczek
  • Passata pomidorowa - 250-300 ml
  • Olej - 2 łyżki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki, a pietruszkę posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę. Ryż ugotuj w połowie czasu zalecanego na opakowaniu.
Papryka faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 1
Przygotuj paprykę. Odetnij wierzch, ale tak, aby go nie uszkodzić, ponieważ później przykryjesz nim nadzianą paprykę. Wydrąż gniazdko nasienne i usuń pestki oraz białą błonkę z wnętrza.
Papryka faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 2
W misce wymieszaj ryż, mięso mielone, marchew, cebulę, czosnek, pietruszkę, passatę pomidorową i przyprawy. Powstałym farszem nadziewaj papryki. Mocno go ugniataj, aby w papryce zmieściło się jak najwięcej.
Papryka faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 3
Papryki włóż do naczynia żaroodpornego i dodaj 100 ml passaty pomidorowej. Zamiast passaty możesz również użyć koncentratu pomidorowego wymieszanego z 100 ml wody. Wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz 50-60 minut.
Papryka faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 4
Paprykę faszerowaną podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Możesz polać ją sosem własnym powstałym w trakcie pieczenia i posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
Papryka faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze