Papryka faszerowana mięsem mielonym
1 godz. 20 min
4 porcje
Papryka faszerowana to danie, które występuje w wielu kuchniach na całym świecie. Przypomina trochę gołąbki, ale zamiast kapusty mamy paprykę. Farsz też jest podobny, ale ja dodaję do niego marchewkę. Samo jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale musi spędzić około godzinę w piekarniku.
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Składniki
- Papryka (najlepiej czerwona) - 4 sztuki
- Passata pomidorowa - 100 ml
Na farsz
- Mięso mielone - 400 g
- Marchewka - 1 sztuka
- Ryż - 1 woreczek
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Passata pomidorowa - 250-300 ml
- Olej - 2 łyżki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki, a pietruszkę posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę. Ryż ugotuj w połowie czasu zalecanego na opakowaniu.
Przygotuj paprykę. Odetnij wierzch, ale tak, aby go nie uszkodzić, ponieważ później przykryjesz nim nadzianą paprykę. Wydrąż gniazdko nasienne i usuń pestki oraz białą błonkę z wnętrza.
W misce wymieszaj ryż, mięso mielone, marchew, cebulę, czosnek, pietruszkę, passatę pomidorową i przyprawy. Powstałym farszem nadziewaj papryki. Mocno go ugniataj, aby w papryce zmieściło się jak najwięcej.
Papryki włóż do naczynia żaroodpornego i dodaj 100 ml passaty pomidorowej. Zamiast passaty możesz również użyć koncentratu pomidorowego wymieszanego z 100 ml wody. Wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz 50-60 minut.
Paprykę faszerowaną podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Możesz polać ją sosem własnym powstałym w trakcie pieczenia i posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze