Przekąski

Pieczony kalafior z piekarnika

40 min
4 porcje
Pieczony kalafior z piekarnika
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Rozgrzany piekarnik, aromat przypraw i chrupiące różyczki złocistego kalafiora - to jeden z moich ulubionych kulinarnych rytuałów. Dziś dzielę się z Wami przepisem, który udoskonalałam w swojej kuchni przez lata. Różyczki kalafiora są najpierw wymieszane z przyprawami, a następnie upieczone. Tak przygotowane warzywo można jeść jako przekąskę między posiłkami lub jako dodatek do obiadu.
Kaloryczność: 52 kcal w 100 g.

Składniki potrzebne do przygotowania kalafiora

  • Kalafior - 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek - 100 ml
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Chili (albo ostra papryka) - 1/4 łyżeczki

Przygotowanie aromatycznego kalafiora z piekarnika

Kalafior podziel na równej wielkości różyczki i umyj pod bieżącą wodą. Po umyciu dokładnie osusz kalafior ręcznikiem papierowym - to kluczowy krok dla uzyskania chrupiącej tekstury! W małej miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami. Jeśli lubisz pikantne potrawy - możesz dać więcej chili, a jeśli nie - można je całkowicie pominąć. Z mojego doświadczenia, świeżo zmielony czarny pieprz nadaje znacznie lepszy aromat niż pieprz mielony ze sklepu.
Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 1
W dużej misce dokładnie wymieszaj kalafior i przygotowaną wcześniej marynatę, aby każda różyczka była całkowicie obtoczona w przyprawach. Używam do tego rąk, co pozwala mi mieć pewność, że każda różyczka jest dokładnie pokryta marynatą.
Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 2
Następnie przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego lub rozłóż różyczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały - to zapewni równomierne zrumienienie ze wszystkich stron. Włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika (ok. 200 st. C, tryb góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez około 30-40 minut, aż do zmięknięcia. W połowie pieczenia warto przemieszać kalafior, aby równomiernie się zapiekł. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać kalafior tartym parmezanem dla dodatkowego smaku.

Pieczony kalafior podaję najczęściej skropiony sokiem z cytryny i posypany świeżą natką pietruszki. Świetnie komponuje się z domowym sosem czosnkowym lub jogurtowym z dodatkiem ziół. Jeśli zostanie Ci kalafior (co u mnie zdarza się rzadko!), możesz przechować go w lodówce do 3 dni i wykorzystać jako dodatek do sałatek lub zup. Dla wzbogacenia dania często dodaję pod koniec pieczenia garść pokruszonych orzechów włoskich.
Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!