Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika

1 godz.
4 porcje
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika
Foto: Yuliia Stsepeleva
Zdrowsza wersja pulpetów w sosie pomidorowym – z piekarnika. W takiej formie pulpety nie wymagają smażenia, są mniej kaloryczne i lekkostrawne. Pulpety są proste do przygotowania i nie trzeba ich pilnować. Wystarczy je uformować, przygotować sos i wstawić do piekarnika!
Kaloryczność: 98 kcal w 100 g.

Składniki

Pulpety
  • Mięso mielone - 500 g
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Jajka - 1 sztuka
  • Bułka tarta - 2-3 łyżki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka (mielona) - 1/2 łyżeczki
Sos pomidorowy
  • Cebula - 1 sztuka
  • Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
  • Passata pomidorowa - 500 ml
  • Woda - 1 szklanka
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Bazylia (suszona) - 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Pulpety: Ząbki czosnku obierz i posiekaj lub wyciśnij. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z czosnkiem, jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Z masy uformuj niewielkie kuleczki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 1
Sos: Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę, ewentualnie czosnek możesz wycisnąć. Rozgrzej patelnie z łyżką oliwy i podsmaż na niej cebule oraz czosnek. Dodaj pomidory w puszce, passatę, wodę i przyprawy, całość zagotuj.
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 2
Pulpety w naczyniu żaroodpornym zalej sosem i włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 35-40 minut. Jeśli pulpety wyszły Ci większe, mogą potrzebować trochę więcej czasu.
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 3
Danie podawaj na gorąco. Pulpety w sosie pomidorowym najlepiej smakują z makaronem lub puree ziemniaczanym. Gotowe pulpety możesz posypać serem żółtym i posiekaną natką pietruszki.
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze