Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym
1 godz.
8 porcji
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na soczyste pulpety z ryżem w sosie pomidorowym. Ryż zastępuje bułkę w pulpetach, a dzięki temu są one delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Przypominają trochę gołąbki, tylko są bez kapusty. I zdecydowanie szybciej je się przygotowuje!
Kaloryczność: 102 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
Na pulpety
- Mięso mielone - 500 g
- Ryż - 1 woreczek
- Jajka - 1 sztuka
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Suszone pomidory (przyprawa) - 1/2 łyżeczki
- Mąka pszenna - 1/2 szklanki
- Sól i pieprz - do smaku
Na sos pomidorowy
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Bulion - 500 ml
- Passata pomidorowa - 500 ml
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2-3 łyżki
- Oregano - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ugotuj ryż w osolonej wodzie, ale 2-3 minuty krócej niż jest napisane na opakowaniu. Odcedź i odstaw go do ostygnięcia. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek. Cebulę możesz włożyć na chwilę przed obraniem do zimnej wody lub lodówki, wtedy nie będzie tak szczypać w oczy. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek wyciśnij.
Do miski włóż mięso mielone, część wyciśniętego czosnku, jajko, ryż, przyprawę z suszonych pomidorów, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki, a następnie obtocz je w mące.
W garnku lub wysokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pomidory w puszcze i smaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion i passatę pomidorową, a następnie zagotuj. Dodaj oregano, sól i pieprz.
Do sosu włóż pulpety i duś pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut. Jeśli sos będzie bardzo rzadki, to pod koniec duszenia ściągnij pokrywkę i zredukuj sos.
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym dobrze smakują z makaronem czy ziemniakami. Możesz do nich przygotować surówkę z marchewki lub z buraków.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze