Sałatka Wakame
40 min
4 porcje
Sałatka Wakame to typowa przystawka kuchni orientalnej, serwowana w wielu restauracjach japońskich, bazująca na wodorostach wakame. Warto wiedzieć, że glony to „superfood”, czyli produkt spożywczy, który dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym, w naturalny sposób jest w stanie zapewnić korzyści dla naszego zdrowia.
Kaloryczność: 95 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegańska, Wegetariańska.
Składniki
Na sałatkę Wakame
- Glony (suszone Wakame) - 20 g
- Ogórki (zielony) - 1 sztuka
- Marchewka - 1 sztuka
- Sezam (biały lub czarny) - 1 łyżka
Na sos
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Ocet ryżowy - 1 łyżka
- Sok owocowy (z grejpfruta) - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Olej (sezamowy) - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Zalej zimną wodą wakame i mocz przez około 15-20 minut, aż wodorosty zmiękną i zwiększą swoją objętość, po czym dokładnie je opłucz i osusz.
Umyj ogórka, obierz i posiekaj w cienkie paski. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub pokrój w małe słupki. Tak przygotowane warzywa wraz z wodorostami przełóż do naczynia.
Połącz w miseczce sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy oraz sok z grejpfruta, następnie polej dressingiem warzywa.
Wymieszaj dokładnie składniki i posyp sezamem. Sałatkę Wakame powinno podawać się od razu po przygotowaniu. Można ją również schłodzić w lodówce przez kilka godzin, co pozwoli smakom lepiej się przegryźć.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze