Sałatka Wakame

40 min
4 porcje
Sałatka Wakame
Foto: cristi lucaci, stock.adobe.com
Sałatka Wakame to typowa przystawka kuchni orientalnej, serwowana w wielu restauracjach japońskich, bazująca na wodorostach wakame. Warto wiedzieć, że glony to „superfood”, czyli produkt spożywczy, który dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym, w naturalny sposób jest w stanie zapewnić korzyści dla naszego zdrowia.
Kaloryczność: 95 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę Wakame
Na sos
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Ocet ryżowy - 1 łyżka
  • Sok owocowy (z grejpfruta) - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Olej (sezamowy) - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Zalej zimną wodą wakame i mocz przez około 15-20 minut, aż wodorosty zmiękną i zwiększą swoją objętość, po czym dokładnie je opłucz i osusz.
Umyj ogórka, obierz i posiekaj w cienkie paski. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub pokrój w małe słupki. Tak przygotowane warzywa wraz z wodorostami przełóż do naczynia.
Połącz w miseczce sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy oraz sok z grejpfruta, następnie polej dressingiem warzywa.
Wymieszaj dokładnie składniki i posyp sezamem. Sałatkę Wakame powinno podawać się od razu po przygotowaniu. Można ją również schłodzić w lodówce przez kilka godzin, co pozwoli smakom lepiej się przegryźć.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze