Sałatka z burakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym
30 min
4 porcje
Prosta, a zarazem pełna smaku sałatka z burakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym, świetnie smakuje jako dodatek do dań obiadowych lub samodzielna przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z majonezem lub jogurtem, ale ja lubię zastępować te składniki olejem.
Kaloryczność: 85 kcal w 100 g.
Składniki
- Buraki - 3 sztuki
- Jajka - 4 sztuki
- Ogórki kiszone - 2-3 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Olej - 3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Buraki umyj i osusz, a następnie ugotuj lub upiecz. W celu upieczenia owiń je w folię aluminiową i piecz do miękkości przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Jeśli wybierasz gotowanie, to włóż buraki do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 30-40 minut. W obu przypadkach buraki następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Jajka włóż do garnka z zimną, osoloną wodą i zagotuj, a następnie gotuj przez około 7 minut. Po tym czasie przełóż je do naczynia z lodowatą wodą na kilka minut, aby całkowicie ostygły i były łatwiejsze do obrania i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i razem z ogórkami kiszonymi pokrój w kostkę (ogórki w drobną, cebulę w trochę większą).
Buraki, jajka, cebulę i ogórka kiszonego połącz ze sobą, dodaj olej oraz przyprawy i wymieszaj. Sałatkę przed podaniem warto schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce, wtedy smakuje najlepiej.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze