Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

20 min
2 porcje
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Foto: Manuta, AdobeStock
Ta sałatka to idealne połączenie smaków. Słodycz gruszki uzupełnia słony smak sera pleśniowego, rukola dodaje pikantności i świeżości, a orzechy włoskie lub nasiona słonecznika - delikatności. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, dzięki zawartości witamin.
Kaloryczność: 122 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Umyj sałatę rzymską i rukolę pod bieżącą wodą, po czym dokładnie osusz na papierowym ręczniku. Przełóż do naczynia, skrop 2 łyżeczkami soku z cytryny i odstaw.
Gruszki obierz ze skóry i pokrój w kostkę średniej wielkości. Orzechy włoskie pokrój na drobniejsze kawałeczki. Dodaj te składniki do sałaty i delikatnie przemieszaj.
Dopraw solą i pieprzem do smaku, rozkrusz palcami ser pleśniowy i polej olejem z pestek winogron. Ponownie przemieszaj wszystkie skladniki razem i odstaw do lodówki na 30 minut.
Tak przygotowana sałatka idealnie komponuje się z mięsem przygotowanym na grillu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze