Surówka z marchewki i pomarańczy
10 min
2 porcje
![Surówka z marchewki i pomarańczy Surówka z marchewki i pomarańczy](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10795-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pomarańcza i marchewka zawierają wiele witamin i składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe. Surówka z marchewki i pomarańczy łączy w sobie smak słodki, kwaśny oraz ostry, a dzięki cytrusom ma egzotyczny charakter!
Kaloryczność: 56 kcal w 100 g.
Składniki
- Marchewka - 3 sztuki
- Pomarańcza - 1 sztuka
- Olej roślinny - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Cukier (lub miód) - 1/2 łyżeczki
- Chili - do smaku
- Sól - 1 szczypta
Przygotowanie
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę obierz, dokładnie usuń z niej białą błonkę i podziel na mniejsze części.
![Surówka z marchewki i pomarańczy - jak zrobić, przepis, krok 1 Surówka z marchewki i pomarańczy - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10795-krok-1-800x450.jpg)
Wymieszaj marchewkę z pomarańczą. Dodaj olej oraz sok z cytryny i przyprawy. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać więcej chili.
![Surówka z marchewki i pomarańczy - jak zrobić, przepis, krok 2 Surówka z marchewki i pomarańczy - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10795-krok-2-800x450.jpg)
Surówkę z marchewki i pomarańczy można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Surówka pasuje do większości dań obiadowych, ale najlepiej smakuje z rybami!
![Surówka z marchewki i pomarańczy - jak zrobić, przepis, krok 3 Surówka z marchewki i pomarańczy - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10795-krok-3-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze