Przekąski
2024.07.02
Smażona cukinia w serowej panierce
30 min
4 porcje

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Aleksandra Maksimowska
Cukinia w panierce z serem to smakowita i chrupiąca przekąska, idealna na każdą okazję. Odkąd odkryłam ten przepis, przygotowuję go regularnie dla mojej rodziny. W tym przepisie kabaczek jest smażony na oleju, ale jeśli chcesz zrobić wersję bardziej fit, to możesz go upiec w piekarniku lub przygotować we frytkownicy beztłuszczowej, co sama często praktykuję.
Kaloryczność: 126 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki na cukinię w serowej panierce
- Cukinia (młoda) - 500 g
- Parmezan - 100 g
- Jajka - 2 sztuki
- Mąka pszenna - 4 łyżki
- Bułka tarta - 50 g
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie chrupiącej cukinii krok po kroku
Cukinie umyj, odetnij od niej łodygę i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Do smażenia wybieraj młode, jędrne cukinie o intensywnie zielonym kolorze. Zbyt dojrzałe mogą być gorzkawe i zawierać twarde pestki.

W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Mieszanką przypraw posyp każdy kawałek cukinii z obu stron.

Parmezan zetrzyj na małych oczkach tarki i wymieszaj go z bułką tartą. W głębokim talerzu rozmąć jajka. Mieszankę sera z bułką tartą przesyp do jednego płaskiego talerza, a mąkę do drugiego. Każdy plaster kabaczka obtaczaj w mące, później w jajku, a na końcu w bułce i parmezanie.

Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i smaż cukinię z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Uwielbiam moment, gdy dom wypełnia się aromatem smażonego sera! Po czym odkładaj na chwilę na ręcznik papierowy, aby ją odsączyć z tłuszczu.

Cukinię w panierce możesz podać jako dodatek do dania głównego czy samodzielną przekąskę. Dobrze pasuje do dipu czosnkowego lub ziołowego. Polecam wypróbować moje ulubione: dip czosnkowy: jogurt naturalny (150g) + 2 ząbki czosnku + szczypiorek + sól i pieprz; dip ziołowy: gęsta śmietana (100g) + świeże zioła (bazylia, koperek) + sok z cytryny + sól.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!