Surówka z pora, marchewki i jabłka

15 min
3 porcje
Surówka z pora, marchewki i jabłka
Foto: Yuliia Stsepeleva
Soczysta i pełna smaku surówka z pora, marchewki i jabłka to jedne z najlepszych dodatków do obiadu. Za pomocą tego szybkiego i prostego przepisu urozmaicisz każde danie i zadbasz o codzienną porcję witamin. Dodatkowym atutem jest to, że wszystkie jej składniki dostępne są cały rok!
Kaloryczność: 62 kcal w 100 g.

Składniki

  • Por (biała część) - 1 sztuka
  • Marchewka - 1-2 sztuki
  • Jabłka - 1 sztuka
  • Cukier - 1-2 łyżeczki
  • Śmietana (18%) - 2 łyżki
  • Majonez - 1-2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Umyj warzywa i jabłka. Marchewkę oraz jabłko obierz, wydrąż gniazdko nasienne z jabłka i oba składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por posiekaj lub pokrój w drobne krążki.
Surówka z pora, marchewki i jabłka - jak zrobić, przepis, krok 1
Włóż wszystkie warzywa do miski. Posyp cukrem oraz posól, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i śmietanę i wymieszaj jeszcze raz. Zamiast śmietany możesz dać jogurt naturalny i pominąć majonez, a wtedy danie będzie mniej kaloryczne. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Surówka z pora, marchewki i jabłka - jak zrobić, przepis, krok 2
Surówkę z porem, marchewką i jabłkiem możesz podać od razu po zrobieniu. Świetnie pasuje do wszystkich dań mięsnych i ryb.
Surówka z pora, marchewki i jabłka - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze