Szybka zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku z ziemniakami
40 min
6 porcji
Niewiele potraw wymaga tak mało czasu na przygotowanie, jak zupa szpinakowa z mrożonki. Wbrew pozorom, mrożone warzywa mają tyle samo witamin co świeże, więc dostarcza sporą dawkę zdrowych składników. Co więcej, zupa jest wyjątkowo smaczna, dietetyczna i niskobudżetowa. Ucieszą się zwłaszcza studenci!
Kaloryczność: 62 kcal w 100 g.
Składniki
- Szpinak (mrożony) - 500 g
- Ziemniaki (średnie) - 5 sztuk
- Cebula - 1 sztuka
- Marchewka (średnia) - 2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Korzeń pietruszki - 1 sztuka
- Śmietana (18%) - 100 ml
- Ser cheddar (tarty) - 50 g
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Ziemniaki, cebulę, marchew i pietruszkę obierz i pokrój na średnią kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na dno średniej wielkości garnka wlej oliwę z oliwek i dodaj warzywa.
Smaż warzywa bez przykrycia przez około 15 minut, a następnie dodaj mrożony szpinak i gotuj jeszcze 5-7 minut (mieszając od czasu do czasu).
Wlej 4 szklanki wody, przykryj garnek, zmniejsz ogień i pozostaw na kolejne 15 minut.
Na koniec dodaj przyprawy, sok z cytryny oraz śmietanę i wymieszaj.
Gotową zupę posyp serem cheddar i podawaj z grzankami.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze