Tradycyjna pasta z makreli wędzonej
25 min
6 porcji
Wędzona makrela to jedna z najczęściej spotykanych ryb w polskich domach. Dodatkowo jest źródłem wartości odżywczych, przez co jest wartościowym elementem zdrowej diety. Tradycyjna pasta z makreli wędzonej zachwyci Twoje podniebienie i wprowadzi niezbędną porcję ryby do twojego jadłospisu!
Kaloryczność: 182 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Makrela (wędzona) - 1 sztuka
- Jajka - 3 sztuki
- Cebula czerwona (mała) - 1 mała
- Majonez - 2-3 łyżki
- Musztarda (sarepska) - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Jajka włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Zalej je zimną wodą i odstaw do ostygnięcia, a następnie obierz.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Makrelę obierz ze skóry i oddziel ości od mięsa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Jajka po obraniu posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj majonez i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Gotową pastę włóż na chwilę do lodówki.
Pastę z makreli wędzonej podawaj ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Pasta bardzo dobrze komponuje się z kiszonymi ogórkami lub szczypiorkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze