Zupa kalafiorowa jak u babci
1 godz.
4 porcje
Zupa kalafiorowa z tego przepisu smakuje tak dobrze jak u babci. Zupa jest nie tylko pyszna, ale też pożywna i bardzo zdrowa. Kalafior jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Kaloryczność: 85 kcal w 100 g.
Składniki
- Porcja rosołowa - 30 dag
- Kalafior - 1 sztuka
- Ziemniaki - 2-3 sztuki
- Marchewka - 2 sztuki
- Korzeń pietruszki - 1 sztuka
- Seler - 15 dag
- Ziele angielskie - 2-3 ziarenka
- Liść laurowy - 2 sztuki
- Pieprz czarny - 4-5 ziarenek
- Sól - 2-3 łyżeczki
- Śmietana (12% lub 18%) - 15 dag
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
Przygotowanie
Porcję rosołową zalej zimną wodą (poziom wody okolo 2-3 centymetry powyżej kości), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz sól i zagotuj. Zmniejsz moc palnika, gotuj pod przykryciem i na małym ogniu około 30 minut.
W czasie, gdy wywar będzie się gotował, przygotuj warzywa. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, a seler i ziemniaki w kostkę. Ewentualnie marchew, pietruszkę i seler możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Wszystkie warzywa dodaj do gotującego się wywaru. Całość zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Do zupy dodaj śmietanę i wymieszaj, posyp posiekaną natką pietruszki.
Gotową zupę kalafiorową podawaj na gorąco z dodatkiem pieczywa.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze