Zupa porowa z mięsem mielonym

35 min
4 porcje
Zupa porowa z mięsem mielonym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Por jest warzywem, które wbrew pozorom może mieć wiele zastosowań. Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis będący nie tylko kremowym, wykwintnym daniem, ale również pożywnym i bardzo smacznym posiłkiem. Warto przekonać się do tego warzywa i odkrywać, jak wiele pomysłów urozmaici w naszej kuchni!
Kaloryczność: 158 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Smażymy mięso mielone na mocno rozgrzanej patelni, a pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa porowa z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 1
W międzyczasie kroimy białą część pora na cienkie krążki. Przekładamy mięso do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy por i cebulę do chwili, aż zmiękną.
Zupa porowa z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 2
Gotujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową warzywną. Pod koniec smażenia pora dodajemy około 1 szklankę bulionu i dusimy całość pod przykryciem przez 10 minut.
Zupa porowa z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 3
Przekładamy podsmażone mięso, por i cebulę do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, 2 szklanki bulionu i całość gotujemy około 20 minut.
Zupa porowa z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 4
W tym czasie blendujemy serek topiony z pozostałym bulionem do uzyskania kremowej konsystencji i na koniec dodajemy śmietankę.
Zupa porowa z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 5
Pod koniec gotowania dodajemy zblendowany serek do zupy i całość doprawiamy pieprzem, kurkumą i majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut i w razie potrzeby solimy.
Zupa porowa z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 6
Tak przygotowana zupa rozgrzeje domowników w porze obiadowej, ale zachwyci smakiem podana również na kolację.
Zupa porowa z mięsem mielonym - jak zrobić, przepis, krok 7
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze