167 przepisów
Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Makrelę wędzoną można wykorzystać na wiele sposobów, ale moim ulubionym jest pasta na kanapki. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym!
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to pyszny i szybki w wykonaniu dodatek do kanapek. Te tradycyjne smarowidło pasuje do każdego rodzaju pieczywa. Zachwyca smakiem i prostotą, ale też zawsze można je urozmaicić poprzez dodanie ulubionych dodatków (np. sera żółtego, pieczarek czy tuńczyka).
Domowe mini hamburgery na imprezę

Jeśli chcesz przygotować coś oryginalnego i smakowitego na imprezę, zaskocz swoich gości mini hamburgerami z domowymi bułeczkami. W tym przepisie podaję dodatki, które najczęściej dodaję do burgerów, ale możesz użyć innych (np. zastąpić sałatę kiełkami lub zwykłą cebulę – cebulką prażoną).
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym z piekarnika

Przepis na szybszą wersję tradycyjnych polskich gołąbków – gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Smakują jak zwykłe, ale zamiast zawijać mięso i ryż w kapustę – miesza się ją razem z pozostałymi składnikami na farsz.
Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Placki ziemniaczane to popularne węgierskie danie. Bardzo często się je podaje z gulaszem, który również jest charakterystyczną potrawą tej kuchni. Do gulaszu używa się dużo mięsa wołowego lub wieprzowego. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować placki ziemniaczane po węgiersku!
Tortilla ze szpinakiem, łososiem i jajkiem na zimno

Codzienne gotowanie warto sobie ułatwiać za pomocą gotowych sklepowych produktów. Jednym z takich produktów jest pszenna tortilla, z której można wyczarować zarówno śniadania, jak i lunch czy kolacje. Na weekendowe spokojne śniadanie sprawdzi się tortilla ze szpinakiem, łososiem i jajkiem!
Pasta z awokado, jajkiem i majonezem na kanapki

Pasta z awokado i jajka to idealne urozmaicenie codziennych kanapek. Można ją zrobić w kilkanaście minut, a dzięki moim wskazówkom, jej przygotowanie stanie się jeszcze prostsze. Zobacz, jak wykonać sycącą i pełną zdrowych tłuszczy pastę jajeczną z awokado!
Szybkie puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami to klasyczne danie polskiej kuchni, kojarzące się przede wszystkim z wakacjami. Wychodzą mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. U mnie przyrządza się je głównie na obiad, ale będą też świetnym pomysłem na śniadanie czy kolacje!
Rozkoszny sernik nowojorski z cytryną

Przepyszny deser - sernik nowojorski, przygotowywany z kremowego serka typu Philadelphia i pieczony w kąpieli wodnej. W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić sernik nowojorski o cytrynowym posmaku, ale jego smak można modyfikować – np. poprzez zastąpienie cytryny wanilią lub czekoladą.
Kotlety z kalafiora i pieczarek

Kalafior jest niedocenianym warzywem, a przez dzieci nielubianym, podobnie jak brokuły czy brukselka. Przepis na kotlety z kalafiora i pieczarek to bardzo dobry sposób by, przekonać do nowych smaków nie tylko dzieciaki. Dodatkowo ich wykonanie jest łatwe i możliwe również w przygotowaniu bez tłuszczu!
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

Mięso mielone jest składnikiem, który pozwala na puszczenie wodzy fantazji w kuchni, a przy tym gwarantuje, że każde danie z jego udziałem jest warte grzechu. Wersja pulpetów z pieczarkami w sosie pomidorowym to kolejny dowód na to, że obiad nie musi być monotonny, a łączenie smaków zawsze wychodzi perfekcyjnie.
Sałatka z tortellini, brokułem i jajkiem

Sałatka z tortellini i brokułem z dodatkiem jajka to pyszny i sycący sposób na wykorzystanie klasycznych składników kuchni włoskiej w odżywczej formie. Ta pełna smaku kompozycja dostarcza zarówno białko, jak i bogactwo witamin, dzięki czemu jest doskonała na zdrowy obiad czy sycącą kolację.
Prosty chleb z siemienia lnianego bez mąki

Szukasz alternatywy dla tradycyjnego pszennego pieczywa? Wypróbuj ten przepis na chleb z siemienia lnianego. Wychodzi wilgotny i długo zachowuje świeżość. Do tego jest odpowiedni dla osób na diecie keto oraz bezglutenowej. Dobrze smakuje z każdymi dodatkami.
Idealne cieńkie naleśniki do krokietów

Krokiety to danie popularne na polskich stołach. Ciasto na naleśniki do krokietów nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Cały sekret tkwi w uzyskaniu poprawnej konsystencji – idealne naleśniki wyjdą wtedy, kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Pyszne wytrawne gofry z cukinii

Gofry w wersji wytrawnej? Tak, to jest możliwe! W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić wafle z cukinii. Wychodzą tak samo chrupiące i pyszne jak tradycyjne, ale są o wiele zdrowsze. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy przekąska między posiłkami.
Pasta jajeczna z boczkiem

Jeśli znudziły Ci się już klasyczne pasty do kanapek, musisz koniecznie spróbować tego przepisu. Pasta jajeczna z boczkiem za sprawą chrupiących kawałków staje się o wiele bardziej interesująca w smaku. Można zajadać się na śniadanie, smarując nią ulubiony chleb lub zawijając w liście sałaty.
Szybkie ciasteczka z kleiku ryżowego z wiórkami kokosowymi

Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybka do przygotowania przekąska. Są chrupiące, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim nadają się dla osób nietolerujących glutenu. Dodatkowo zawierają wiórki kokosowe, które nadają im niepowtarzalnego smaku.
Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Idealnym wybórem na syty i rozgrzewający posiłek biędzie chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Danie, które cieszy się popularnością ze względu na swoją prostotę oraz zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie. Kiełbasę wcześniej podsmażam z cebulką, dzięki czemu ma wyrazisty smak i aromat.
Kalafior w panierce z piekarnika

Wegetariański, zdrowy, niskokaloryczny i bardzo smaczny – taki jest kalafior w panierce z piekarnika. Dodatkowo jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga specjalnego sprzętu ani kulinarnych umiejętności. Możesz go podać na kolację lub jako przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi!
Ciasto Kubuś z delicjami i galaretką

Przepis na ciasto Kubuś wymaga wysiłku i czasu, jednak efekt końcowy wynagradza trudy wyjątkowym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. W przygotowaniu tego deseru możesz eksperymentować z różnymi rodzajami soku, galaretki i dodatkami, ale moim zdaniem najlepiej pasuje do niego galaretka pomarańczowa oraz odpowiednie delicje.
Pyszne dietetyczne pulpety rybne w sosie pomidorowym

Kto nie lubi pulpetów w sosie, to chyba nigdy nie próbował pulpetów rybnych w sosie pomidorowym. Danie to jest idealne dla miłośników ryb i pomidorów, choć i nie tylko. Znam nawet osoby nieprzepadające za rybami, które tymi pulpetami mogą zajadać się bez końca!
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym to propozycja pasty nie tylko na kanapki na śniadanie czy kolację, ale również na różne spotkania towarzyskie. Można ją podać z krakersami czy grzankami lub jako dodatek do wędlin!
Racuchy na kefirze z jabłkami

Puszyste racuchy na kefirze z jabłkami to wyśmienity pomysł na słodkie śniadanie. Można dodać do nich ulubioną odmianę jabłek i to właśnie od nich będzie zależał ostateczny smak tych placuszków. Placki na kefirze robi się o wiele szybciej niż te z drożdżami!
Najprostszy wilgotny chlebek bananowy z cynamonem

Chyba każdy choć raz miał problem w postaci przejrzałych bananów. Nie całkiem zepsute, ale też wyglądające zbyt nieapetycznie, aby je zjeść. Mam dobrą wiadomość – nie trzeba ich wyrzucać! Zamiast tego warto je wykorzystać do zrobienia tego chlebka bananowego!
Szybkie muffinki z jabłkami i cynamonem

Puszyste, wilgotne i szybkie do przygotowania muffinki z jabłkami możesz podać na deser, śniadanie lub jako zdrową przekąskę. Choć jabłka z cynamonem kojarzą się przede wszystkim z jesienią, nie musisz się ograniczać z ich przyrządzeniem tylko do tej pory roku.
Sałatka z łososiem wędzonym, jajkiem i ogórkiem

Sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i ogórkiem to przepis, który łączy w sobie bogactwo smaków i proste składniki, tworząc idealne danie na lunch czy lekki obiad. Dodatek ogórka kiszonego wprowadza niebanalny, orzeźwiający akcent, który doskonale komponuje się z delikatnością łososia.
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem na obiad

Wytrawne naleśniki ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na szybki i sycący obiad. Szpinak uwielbiam przygotowywać z dużą ilością czosnku, jednak tym razem trochę zmniejszyłam jego ilość, aby nie zabić smaku łososia. Naleśniki dobrze smakują także na zimno i można je zabrać do pracy czy szkoły!
Placki z gotowanych ziemniaków

Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała o plackach ziemniaczanych, ale niewiele osób wie, że można je również przygotować z ugotowanych ziemniaków. W tym przepisie powiem Ci, jak to zrobić! Aby urozmaicić smak placków z gotowanych ziemniaków, często dodaję do nich wędzony boczek oraz rozmaryn.
Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci

Kluski leniwe są bardzo podobne do kopytek, ale zamiast ziemniaków daje się do nich twaróg. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono – ale ja najbardziej lubię w wersji słodkiej, jak robiła moja babcia. Mieciutkie pierogi leniwe przygotowuję najczęściej na deser, choć można je również podać na jarski obiad.
Pasta z tuńczyka i jajek

Kanapki na śniadanie czy kolację nie muszą być nudne! Wypróbuj ten przepis na pastę z tuńczyka i jajek. Często dodaje się do niej szczypiorek, ale ja używam natkę pietruszki. Pasta najlepiej smakuje schłodzona, dlatego warto ją przygotować kilka godzin wcześniej.