Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
20 min
8 porcji
![Bruschetta z pomidorami i mozzarellą Bruschetta z pomidorami i mozzarellą](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12659-1600x900.jpg)
Foto: Aleksandra Maksimowska
Typowym daniem dla kuchni neapolitańskiej jest bruschetta z pomidorami i mozzarellą. Idealnie nadaje się jako przystawka w upalne letnie dni. Osobiście polecam przygotować je o każdej porze roku, dzięki czemu możesz zadziwić swoich gości, oferując świeże i smaczne danie.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
- Bagietka - 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Mozzarella - 200 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól - 1 szczypta
- Pieprz różowy (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
- Bazylia - świeża, do dekoracji
Przygotowanie
Pokrój bagietkę w grubsze plastry – ale krój ją pod kątem, aby uzyskać większe kromki.
![Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 1 Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12659-krok-1-800x450.jpg)
Rozgrzej piekarnik do 200 C, na blasze do pieczenia ułóż pokrojoną bagietkę i skrop oliwą z oliwek każdą kromkę. Piecz przez około 5 minut, aż pieczywo będzie przyrumienione.
![Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 2 Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12659-krok-2-800x450.jpg)
Pokrój pomidorki i mozzarellę w kostkę, przełóż do miski, posól i dokładnie wymieszaj.
![Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 3 Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12659-krok-3-800x450.jpg)
Natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku każdą kromkę bagietki, póki będą jeszcze ciepłe. Rozłóż pomidory z mozzarellą i udekoruj listkami bazylii oraz dopraw świeżo mielonym różowym pieprzem. Podawaj od razu po przygotowaniu, gdyż to właśnie ciepła bruschetta smakuje najlepiej.
![Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 4 Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12659-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze