Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

20 min
8 porcji
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Foto: Igor Dutina, AdobeStock
Typowym daniem dla kuchni neapolitańskiej jest bruschetta z pomidorami i mozzarellą. Idealnie nadaje się jako przystawka w upalne letnie dni. Osobiście polecam przygotować je o każdej porze roku, dzięki czemu możesz zadziwić swoich gości, oferując świeże i smaczne danie.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.

Składniki

  • Bagietka - 1 sztuka
  • Pomidory koktajlowe - 200 g
  • Mozzarella - 200 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól - 1 szczypta
  • Pieprz różowy (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
  • Bazylia - świeża, do dekoracji

Przygotowanie

Pokrój bagietkę w grubsze plastry – ale krój ją pod kątem, aby uzyskać większe kromki.
Rozgrzej piekarnik do 200 C, na blasze do pieczenia ułóż pokrojoną bagietkę i skrop oliwą z oliwek każdą kromkę. Piecz przez około 5 minut, aż pieczywo będzie przyrumienione.
Pokrój pomidorki i mozzarellę w kostkę, przełóż do miski, posól i dokładnie wymieszaj.
Natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku każdą kromkę bagietki, póki będą jeszcze ciepłe. Rozłóż pomidory z mozzarellą i udekoruj listkami bazylii oraz dopraw świeżo mielonym różowym pieprzem.
Podawaj od razu po przygotowaniu, gdyż to właśnie ciepła bruschetta smakuje najlepiej.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze