Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym z piekarnika
1 godz. 10 min
6 porcji
Przepis na szybszą wersję tradycyjnych polskich gołąbków – gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Smakują jak zwykłe, ale zamiast zawijać mięso i ryż w kapustę – miesza się ją razem z pozostałymi składnikami na farsz.
Kaloryczność: 96 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
Na gołąbki
- Mięso mielone - 600 g
- Ryż - 100 g
- Kapusta biała (lub włoska) - 600 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Na sos pomidorowy
- Przecier pomidorowy (passata) - 600 ml
- Bulion (lub woda) - 250 ml
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Liście kapusty oddziel od łodygi, poszatkuj i zblanszuj (włóż je do wrzątku i po zagotowaniu od razu odcedź), a następnie pozostaw do przestygnięcia. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, trochę krócej niż jest napisane na opakowaniu – powinien być lekko twardy.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij lub zetrzyj na tarce. Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
W dużej misce wymieszaj ryż, mięso mielone, kapustę, cebulę, czosnek, jajka i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj owalne kotlety.
Przecier pomidorowy i bulion wlej do rondelka i zagotuj. Dodaj bazylię, cukier, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Gotuj przez około 10 minut pod przykryciem.
Na dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlej 2-3 łyżki sosu i poukładaj kotlety na blaszce (żeby były blisko siebie, ale się nie stykały). Zalej je resztą sosu, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz bez przykrycia 45-50 minut.
Gotowe gołąbki podawaj na ciepło, od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Możesz do nich podać ziemniaki – np. w postaci puree i ulubioną surówkę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze