Gołąbki bez zawijania

1 godz. 10 min
6 porcji
Gołąbki bez zawijania
Foto: Yuliia Stsepeleva
Przepis na szybszą wersję tradycyjnych polskich gołąbków – gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Smakują jak zwykłe, ale zamiast zawijać mięso i ryż w kapustę – miesza się ją razem z pozostałymi składnikami na farsz.
Kaloryczność: 96 kcal w 100 g.

Składniki

Na gołąbki
Na sos pomidorowy
  • Przecier pomidorowy (passata) - 600 ml
  • Bulion (lub woda) - 250 ml
  • Bazylia - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Liście kapusty oddziel od łodygi, poszatkuj i zblanszuj (włóż je do wrzątku i po zagotowaniu od razu odcedź), a następnie pozostaw do przestygnięcia. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, trochę krócej niż jest napisane na opakowaniu – powinien być lekko twardy.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij lub zetrzyj na tarce. Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 2
W dużej misce wymieszaj ryż, mięso mielone, kapustę, cebulę, czosnek, jajka i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj owalne kotlety.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 3
Przecier pomidorowy i bulion wlej do rondelka i zagotuj. Dodaj bazylię, cukier, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Gotuj przez około 10 minut pod przykryciem.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 4
Na dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlej 2-3 łyżki sosu i poukładaj kotlety na blaszce (żeby były blisko siebie, ale się nie stykały). Zalej je resztą sosu, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz bez przykrycia 45-50 minut.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 5
Gotowe gołąbki podawaj na ciepło, od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Możesz do nich podać ziemniaki – np. w postaci puree i ulubioną surówkę.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze