Gołąbki bez zawijania

1 godz. 10 min
6 porcji
Gołąbki bez zawijania
Foto: Yuliia Stsepeleva
Przepis na szybszą wersję tradycyjnych polskich gołąbków – gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Smakują jak zwykłe, ale zamiast zawijać mięso i ryż w kapustę – miesza się ją razem z pozostałymi składnikami na farsz.
Kaloryczność: 96 kcal w 100 g.

Składniki

Na gołąbki
Na sos pomidorowy
  • Przecier pomidorowy (passata) - 600 ml
  • Bulion (lub woda) - 250 ml
  • Bazylia - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Liście kapusty oddziel od łodygi, poszatkuj i zblanszuj (włóż je do wrzątku i po zagotowaniu od razu odcedź), a następnie pozostaw do przestygnięcia. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, trochę krócej niż jest napisane na opakowaniu – powinien być lekko twardy.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij lub zetrzyj na tarce. Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 2
W dużej misce wymieszaj ryż, mięso mielone, kapustę, cebulę, czosnek, jajka i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj owalne kotlety.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 3
Przecier pomidorowy i bulion wlej do rondelka i zagotuj. Dodaj bazylię, cukier, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Gotuj przez około 10 minut pod przykryciem.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 4
Na dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlej 2-3 łyżki sosu i poukładaj kotlety na blaszce (żeby były blisko siebie, ale się nie stykały). Zalej je resztą sosu, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz bez przykrycia 45-50 minut.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 5
Gotowe gołąbki podawaj na ciepło, od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Możesz do nich podać ziemniaki – np. w postaci puree i ulubioną surówkę.
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze

Gołąbki bez zawijania – przepis

Gołąbki bez zawijania to nowoczesna (i do tego szybsza w przygotowaniu) wersja klasycznych polskich gołąbków, czyli farszu z mięsa mielonego i ryżu zamkniętego w liściach kapusty. Gołąbki bez zawijania sprawdzą się w czasie, kiedy potrzebujesz pożywnego obiadu, ale nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie. Przepis jest bardzo zbliżony do tradycyjnych gołąbków, więc każdy powinien sobie z nim poradzić.

Jak sama nazwa wskazuje – gołąbki bez zawijania wykorzystują podstawowy przepis na farsz na gołąbki, ale rezygnują z zawijania go w liście. Zamiast tego liście kapusty w formie poszatkowanej (jak np. do surówki) dodaje się do samego farszu! Dzięki temu oszczędzasz czas na gotowaniu kapusty, ponieważ liście wystarczy krótko zblanszować, i na zawijaniu, które niestety nie trwa krótko.

O ile tradycyjne gołąbki są gotowane, o tyle gołąbki bez zawijania można przygotować albo gotując je w garnku albo piekąc w piekarniku. Mięso mielone, ryż ugotowany al dente, przyprawy i poszatkowaną kapustę po prostu miesza się razem, formuje z nich kotlety i umieszcza w garnku lub naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem lub gotowaniem polewa się całość sosem pomidorowym i gotowe!

Potrawę można podawać na obiad lub kolację z chlebem lub z gotowanymi ziemniakami. Gołąbki bez zawijania bardzo dobrze smakują także następnego dnia, warto więc przygotować podwójną (lub nawet potrójną) porcję i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez kilka dni.