Idealna surówka do ryby smażonej
15 min
3 porcje
Nie wyobrażam sobie podania smażonej ryby bez ziemniaków z koperkiem i surówki. To klasyczne połączenie często pojawia się na moim stole. Najlepsza surówka do ryby jest jednocześnie kwaśna i słodka, a do tego przyjemnie chrupie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!
Kaloryczność: 70 kcal w 100 g.
Składniki
- Kapusta kiszona - 250 g
- Marchewka - 2 średnie sztuki
- Jabłka (słodko-kwaśne) - 1 średnia sztuka
- Cebula - 1 średnia sztuka
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Olej roślinny - 3 łyżki
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i poszatkuj na średniej wielkości kawałki.
Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Przełóż wszystkie warzywa do jednej miski, przypraw solą, pieprzem i cukrem i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze