Kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej

40 min
4 porcje
Kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej
Foto: Chernikovatv, AdobeStock
Tradycyjny schabowy okazuje się nie być niezastąpiony podczas niedzielnego obiadu. Kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej stanowią smaczną i nietypową alternatywę dla «nudnego schabowego». Są chrupiące i wzbogacają posiłek o drogocenne warzywa, a dodatkowo ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Kaloryczność: 90 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kalafior - 1 kg
  • Kapusta kiszona - 400 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Bułka tarta - 2 łyżeczki
  • Sól - 0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 0,5 łyżeczki
  • Majeranek (otarty) - 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki - do smaku
  • Olej roślinny - do smażenia

Przygotowanie

Myjemy kalafiora i rozdzielamy na mniejsze różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 15-20 minut, aż do miękkości.
Posiekaną kapustkę kiszoną mieszamy z ugotowanym i ostudzonym kalafiorem. Dodajemy przyprawy, bułkę tartą i jajka, po czym formujemy kotleciki.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. W zdrowszej wersji unikamy smażenia, a przygotowane kotleciki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 10-15 minut w 180 C.
Gotowe kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej podajemy z ziemniaczanym purée i natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze