Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku
40 min
4 porcje
Kotlety warzywne to samo zdrowie! Szczególnie jeszcze, kiedy są to kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku. Jeśli nie jesz mięsa lub jesteś miłośnikiem kalafiora, to na pewno przypadną Ci one do gustu. Ugotowany kalafior jest delikatny i rozpływa się w ustach.
Kaloryczność: 98 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Kalafior - 500 g
- Ser żółty - 100 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Koperek - 1 pęczek
- Bułka tarta - 3-4 łyżki
- Jajka - 2 sztuki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Kalafior umyj i podziel na różyczki. Zagotuj wodę w garnku, posól i wrzuć do niej różyczki kalafiora. Gotuj 10 minut, aż do momentu zmięknięcia. Dobrze odcedź kalafior i pozostaw go na sitku, żeby ociekł z wody i trochę przestygnął.
W międzyczasie przygotuj resztę składników: ser żółty zetrzyj na tarce, czosnek obierz i wyciśnij lub ewentualnie pokrój w drobną kostkę, koperek posiekaj. Kiedy kalafior ostygnie – rozdrobnij go widelcem lub zmiksuj.
W misce dokładnie wymieszaj kalafior, ser żółty, czosnek, koperek, bułkę tartą i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki.
Kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je oliwą z oliwek. Włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Kotlety z kalafiora najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika. Dobrze komponują się z różnego rodzaju dipami (np. czosnkowym, serowym). Mogą też zostać podane jak klasyczne mięsne kotlety – z ziemniakami i surówką.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze