Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku

40 min
4 porcje
Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku
Foto: Yuliia Stsepeleva
Kotlety warzywne to samo zdrowie! Szczególnie jeszcze, kiedy są to kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku. Jeśli nie jesz mięsa lub jesteś miłośnikiem kalafiora, to na pewno przypadną Ci one do gustu. Ugotowany kalafior jest delikatny i rozpływa się w ustach.
Kaloryczność: 98 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Kalafior umyj i podziel na różyczki. Zagotuj wodę w garnku, posól i wrzuć do niej różyczki kalafiora. Gotuj 10 minut, aż do momentu zmięknięcia. Dobrze odcedź kalafior i pozostaw go na sitku, żeby ociekł z wody i trochę przestygnął.
Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku - jak zrobić, przepis, krok 1
W międzyczasie przygotuj resztę składników: ser żółty zetrzyj na tarce, czosnek obierz i wyciśnij lub ewentualnie pokrój w drobną kostkę, koperek posiekaj. Kiedy kalafior ostygnie – rozdrobnij go widelcem lub zmiksuj.
Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku - jak zrobić, przepis, krok 2
W misce dokładnie wymieszaj kalafior, ser żółty, czosnek, koperek, bułkę tartą i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki.
Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku - jak zrobić, przepis, krok 3
Kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je oliwą z oliwek. Włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku - jak zrobić, przepis, krok 4
Kotlety z kalafiora najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika. Dobrze komponują się z różnego rodzaju dipami (np. czosnkowym, serowym). Mogą też zostać podane jak klasyczne mięsne kotlety – z ziemniakami i surówką.
Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze

Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku – przepis

Kuchnia wegetariańska wcale nie musi być nudna, a doskonałym przykładem na to są kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku. Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz czy kucharka. Przepis jest też szybki w przygotowaniu, dzięki czemu kotlety z kalafiora w piekarniku można przygotować wieczorem, przy okazji gotowania kolacji, i zabrać je kolejnego dnia do pracy na lunch. Oczywiście o ile wcześniej Twoje domowe łasuchy nie zjedzą ich wraz z kolacją!

Warto pamiętać o tym, że główny składnik dania – kalafior to warzywo o przyjemnym, ale delikatnym smaku, co sprawia, że można je dowolnie przyprawić i za każdym razem uzyskać inny efekt. Kotlety z kalafiora w piekarniku można zrobić „na ostro” z dodatkiem sproszkowanego chili lub w stylu orientalnym z dodatkiem curry. Nie zapominajcie o dodatku soli, którą kalafior szczególnie lubi i która doskonale podkreśla smak warzyw.

Aby kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku pozostały przyjemnie chrupiące należy pamiętać, by nie rozgotować kalafiora. To bardzo istotna część przygotowania, ponieważ z drugiej strony kalafior nie może być również niedogotowany. Niedogotowany kalafior będzie zbyt twardy i zupełnie zepsuje charakter kotletów, które kojarzone są z przyjemnie miękkim środkiem. Podczas gotowania warzywa najlepiej więc od czasu do czasu sprawdzać miękkość, wbijając w gotujący się kalafior widelec. Jeśli widelec wchodzi bez oporów, kalafior jest już gotowy.

Jeśli zaś mowa o kompozycji potrawy z dodatkami, nie ma żadnych ograniczeń: kotlety z kalafiora możesz podawać z czymkolwiek zechcesz. W tradycyjnej polskiej wersji mogą to być gotowane ziemniaki i surówka z buraczków lub kasza gryczana i surówka z kapusty kiszonej. W wersji nowoczesnej spróbuj połączyć kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku z sałatką z pieczonych batatów, fety, ziarenek granatu i sosu na bazie pasty tahini.