Lekkostrawne pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym
45 min
4 porcje
Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym świetnie sprawdzą się na obiad bez względu, jaka jest pora roku. Latem można użyć do sosu świeżych pomidorów, zamiast tych w puszce. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Do tego są przepyszne!
Kaloryczność: 124 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
Na pulpety
- Mięso mielone (z kurczaka) - 500 g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Jajka - 1 sztuka
- Bułka tarta - 4-5 łyżek
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Mąka pszenna - 3-4 łyżki
- Olej - 2 łyżki
Na sos pomidorowy
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Marchewka (średniej wielkości) - 2 sztuki
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Bulion (drobiowy) - 500 ml
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Obierz i wyciśnij czosnek. Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajko, czosnek, bułkę tartą, cynamon, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj, a następnie z powstałej masy uformuj pulpety.
Obtocz pulpety w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pulpety z obu stron na złocisty kolor.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidory w puszce, marchewkę, koncentrat pomidorowy dodaj do podsmażonych pulpetów. Całość zalej bulionem i duś pod przykryciem przez 20-30 minut (w zależności od wielkości pulpetów). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe pulpety dobrze smakują z makaronem lub purée ziemniaczanym. Możesz do nich podać ulubioną surówkę, na przykład z marchewki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze