Dania główne
2023.10.02
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci
45 min
4 porcje

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi. Miękkie pulpeciki są bardzo proste do przygotowania i nie zajmują dużo czasu. Mimo że przepis jest na pulpety dla dzieci, mogą je jeść nie tylko najmłodsi członkowie rodziny. W mojej rodzinie to jedno z ulubionych dań!
Kaloryczność: 102 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
Pulpety dla dzieci
- Mięso mielone - 500 g
- Jajka - 1 sztuka
- Bułka tarta - 3-4 łyżki
- Papryka (w proszku) - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Sos pomidorowy
- Przecier pomidorowy - 500 ml
- Woda - 500 ml
- Marchewka - 1 sztuka
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Olej roślinny (albo oliwa z oliwek) - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie pulpetów w sosie pomidorowym
Rozpocznij od przygotowania wywaru na sos, w którym będziesz gotować pulpety. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij, a marchewkę zetrzyj na tarce.

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę. Duś przez 5-10 minut pod przykryciem, a następnie zalej wodą i przecierem pomidorowym. Zagotuj i duś dalej pod przykryciem na małym ogniu. Osobiście używam domowego przecieru pomidorowego, który przygotowuję latem, ale sklepowy też świetnie się sprawdza.

W międzyczasie przygotuj pulpety. W misce dokładnie wymieszaj mięso mielone, bułkę tartą, jajka i przyprawy. Z masy uformuj niewielkie pulpeciki (takie «na raz»). Jeśli masa jest zbyt mokra i klei się do rąk, mój sprawdzony sposób to delikatne zwilżenie dłoni wodą – pulpety łatwiej się formują i nie przyklejają do rąk.

Pulpety wrzuć do gotującego się sosu i duś pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Jeśli sos będzie za rzadki, możesz pod koniec gotowania ściągnąć pokrywkę. Jeśli jednak sos wyjdzie zbyt gęsty, co mi się czasem zdarza, zawsze można dodać odrobinę ciepłej wody lub bulionu.

Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci świetnie pasują do makaronu czy ryżu. Możesz je przyozdobić świeżymi ziołami, na przykład bazylią czy natką pietruszki. Pasuje do nich surówka z marchewki lub z pomidorów.
Często przygotowuję większą porcję i zamrażam część w pojemnikach – doskonale się przechowują do 3 miesięcy i są idealnym rozwiązaniem na szybki obiad w zabiegane dni. Wystarczy rozmrozić i podgrzać, a smakują jak świeżo przygotowane!
Często przygotowuję większą porcję i zamrażam część w pojemnikach – doskonale się przechowują do 3 miesięcy i są idealnym rozwiązaniem na szybki obiad w zabiegane dni. Wystarczy rozmrozić i podgrzać, a smakują jak świeżo przygotowane!

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!