Miękkie pulpeciki w sosie pomidorowym dla dzieci
45 min
4 porcje
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi. Miękkie pulpeciki są bardzo proste do przygotowania i nie zajmują dużo czasu. Mimo że przepis jest na pulpety dla dzieci, mogą je jeść nie tylko najmłodsi członkowie rodziny!
Kaloryczność: 102 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
Pulpety
- Mięso mielone - 500 g
- Jajka - 1 sztuka
- Bułka tarta - 3-4 łyżki
- Papryka (w proszku) - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Sos pomidorowy
- Przecier pomidorowy - 500 ml
- Woda - 500 ml
- Marchewka - 1 sztuka
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Olej roślinny (albo oliwa z oliwek) - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania wywaru na sos, w którym będziesz gotować pulpety. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij, a marchewkę zetrzyj na tarce.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę. Duś przez 5-10 minut pod przykryciem, a następnie zalej wodą i przecierem pomidorowym. Zagotuj i duś dalej pod przykryciem na małym ogniu.
W międzyczasie przygotuj pulpety. W misce dokładnie wymieszaj mięso mielone, bułkę tartą, jajka i przyprawy. Z masy uformuj niewielkie pulpeciki (takie «na raz»).
Pulpety wrzuć do gotującego się sosu i duś pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Jeśli sos będzie za rzadki, możesz pod koniec gotowania ściągnąć pokrywkę.
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci świetnie pasują do makaronu czy ryżu. Możesz je przyozdobić świeżymi ziołami, na przykład bazylią czy natką pietruszki. Pasuje do nich surówka z marchewki lub z pomidorów.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze