Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)

40 min
4 porcje
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
Foto: Aleksandra Maksimowska
Muhammara to pochodząca z Syrii, uniwersalna pasta, która świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, dodatek do makaronów czy mięs lub baza do sosów. Przygotowywana jest z pieczonej papryki oraz orzechów włoskich i ma niesamowity aromat.
Kaloryczność: 124 kcal w 100 g.

Składniki

  • Papryka (czerwona) - 500 g
  • Orzechy włoskie - 1/2 szklanki
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Kumin - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdko nasienne i białe błonki. Wszystkie kawałki ułóż skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara) - jak zrobić, przepis, krok 1
Blaszkę wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Papryka ma się zrobić miękka, a skórka mocno przypiec i poczernieć.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara) - jak zrobić, przepis, krok 2
Upieczone warzywo przełóż do miski i przykryj, żeby skórka stała się łatwiejsza do usunięcia. Gdy papryka ostygnie, obierz ją.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara) - jak zrobić, przepis, krok 3
Czosnek wraz z kawałkami papryki oraz orzechami włóż do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, słodką paprykę, kumin oraz sól i pieprz. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę więcej oliwy albo soku.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara) - jak zrobić, przepis, krok 4
Pastę Muhammarę najlepiej schłodzić przed serwowaniem. Możesz ją podawać na świeżym pieczywie lub grzankach, a jeśli przygotujesz ją rzadszą, dobrze się sprawdzi w roli dipu.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara) - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze