Pieczony kalafior z piekarnika
40 min
4 porcje
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszny i aromatyczny kalafior z piekarnika. Różyczki kalafiora są najpierw wymieszane z przyprawami, a następnie upieczone. Tak przygotowane warzywo można jeść jako przekąskę między posiłkami lub jako dodatek do obiadu.
Kaloryczność: 52 kcal w 100 g.
Składniki
- Kalafior - 1 sztuka
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Curry - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Chili (albo ostra papryka) - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Kalafior podziel na mniejsze części i umyj pod bieżącą wodą. W małej miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami. Jeśli lubisz pikantne potrawy - możesz dać więcej chili, a jeśli nie - można je całkowicie pominąć.
W dużej misce dokładnie wymieszaj kalafior i przygotowaną wcześniej marynatę, aby każda różyczka była całkowicie obtoczona w przyprawach.
Następnie przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego i włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika (ok. 200 st. C). Piecz przez około 30-40 minut, aż do zmięknięcia. Pieczony kalafior możesz jeść na zimno lub ciepło.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze