Pieczony kalafior z piekarnika
40 min
4 porcje
![Pieczony kalafior z piekarnika Pieczony kalafior z piekarnika](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11119-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszny i aromatyczny kalafior z piekarnika. Różyczki kalafiora są najpierw wymieszane z przyprawami, a następnie upieczone. Tak przygotowane warzywo można jeść jako przekąskę między posiłkami lub jako dodatek do obiadu.
Kaloryczność: 52 kcal w 100 g.
Składniki
- Kalafior - 1 sztuka
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Curry - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Chili (albo ostra papryka) - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Kalafior podziel na mniejsze części i umyj pod bieżącą wodą. W małej miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami. Jeśli lubisz pikantne potrawy - możesz dać więcej chili, a jeśli nie - można je całkowicie pominąć.
![Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 1 Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11119-krok-1-800x450.jpg)
W dużej misce dokładnie wymieszaj kalafior i przygotowaną wcześniej marynatę, aby każda różyczka była całkowicie obtoczona w przyprawach.
![Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 2 Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11119-krok-2-800x450.jpg)
Następnie przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego i włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika (ok. 200 st. C). Piecz przez około 30-40 minut, aż do zmięknięcia. Pieczony kalafior możesz jeść na zimno lub ciepło.
![Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 3 Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11119-krok-3-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze