Pieczony kalafior z piekarnika

40 min
4 porcje
Pieczony kalafior z piekarnika
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszny i aromatyczny kalafior z piekarnika. Różyczki kalafiora są najpierw wymieszane z przyprawami, a następnie upieczone. Tak przygotowane warzywo można jeść jako przekąskę między posiłkami lub jako dodatek do obiadu.
Kaloryczność: 52 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kalafior - 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek - 100 ml
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Chili (albo ostra papryka) - 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Kalafior podziel na mniejsze części i umyj pod bieżącą wodą. W małej miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami. Jeśli lubisz pikantne potrawy - możesz dać więcej chili, a jeśli nie - można je całkowicie pominąć.
Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 1
W dużej misce dokładnie wymieszaj kalafior i przygotowaną wcześniej marynatę, aby każda różyczka była całkowicie obtoczona w przyprawach.
Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 2
Następnie przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego i włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika (ok. 200 st. C). Piecz przez około 30-40 minut, aż do zmięknięcia. Pieczony kalafior możesz jeść na zimno lub ciepło.
Pieczony kalafior z piekarnika - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze