Prosta lekkostrawna zupa krem z kalafiora i warzyw
50 min
4 porcje
Krem z kalafiora to zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jej aksamitna konsystencja sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach! Jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga niewielu składników.
Kaloryczność: 67 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Wegetariańska.
Składniki
- Kalafior - 800 g
- Ziemniaki - 300 g
- Korzeń pietruszki - 1 sztuka
- Seler - 100 g
- Marchewka - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Masło klarowane (lub oliwa z oliwek) - 30 g
- Bulion (warzywny) - 1 litr
- Śmietana (18%) - 100 g
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój je w dobrną kosteczkę. Czosnek możesz ewentualnie wycisnąć. W garnku rozgrzej masło klarowane lub oliwę z oliwek i zeszklij cebulę, pod koniec dodaj czosnek i chwilę podsmaż. Do garnka wlej bulion warzywny i zagotuj.
Kalafior podziel na różyczki. Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki obierz. Warzywa pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj.
Wszystkie warzywa, oprócz natki pietruszki, włóż do gotującego się bulionu. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj do zupy śmietanę i natkę pietruszki. Część pietruszki możesz zostawić, aby posypać nią zupę na talerzu.
Zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładki krem i podawaj gorącą. Najlepiej smakuje z dodatkiem podsmażonego boczku i groszku ptysiowego.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze