Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci

45 min
4 porcje
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi. Pulpety są bardzo proste do przygotowania i nie zajmują dużo czasu. Mimo że przepis jest na pulpety dla dzieci, mogą je jeść nie tylko najmłodsi członkowie rodziny!
Kaloryczność: 102 kcal w 100 g.

Składniki

Pulpety
  • Mięso mielone - 500 g
  • Jajka - 1 sztuka
  • Bułka tarta - 3-4 łyżki
  • Papryka (w proszku) - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
Sos pomidorowy

Przygotowanie

Rozpocznij od przygotowania wywaru na sos, w którym będziesz gotować pulpety. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij, a marchewkę zetrzyj na tarce.
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci - jak zrobić, przepis, krok 1
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę. Duś przez 5-10 minut pod przykryciem, a następnie zalej wodą i przecierem pomidorowym. Zagotuj i duś dalej pod przykryciem na małym ogniu.
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci - jak zrobić, przepis, krok 2
W międzyczasie przygotuj pulpety. W misce dokładnie wymieszaj mięso mielone, bułkę tartą, jajka i przyprawy. Z masy uformuj niewielkie pulpeciki (takie «na raz»).
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci - jak zrobić, przepis, krok 3
Pulpety wrzuć do gotującego się sosu i duś pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Jeśli sos będzie za rzadki, możesz pod koniec gotowania ściągnąć pokrywkę.
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci - jak zrobić, przepis, krok 4
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci świetnie pasują do makaronu czy ryżu. Możesz je przyozdobić świeżymi ziołami, na przykład bazylią czy natką pietruszki. Pasuje do nich surówka z marchewki lub z pomidorów.
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze