Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym

1 godz.
8 porcji
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na soczyste pulpety z ryżem w sosie pomidorowym. Ryż zastępuje bułkę w pulpetach, a dzięki temu są one delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Przypominają trochę gołąbki, tylko są bez kapusty. I zdecydowanie szybciej je się przygotowuje!
Kaloryczność: 102 kcal w 100 g.

Składniki

Na pulpety
Na sos pomidorowy
  • Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
  • Bulion - 500 ml
  • Passata pomidorowa - 500 ml
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej roślinny - 2-3 łyżki
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Ugotuj ryż w osolonej wodzie, ale 2-3 minuty krócej niż jest napisane na opakowaniu. Odcedź i odstaw go do ostygnięcia. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek. Cebulę możesz włożyć na chwilę przed obraniem do zimnej wody lub lodówki, wtedy nie będzie tak szczypać w oczy. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek wyciśnij.
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Do miski włóż mięso mielone, część wyciśniętego czosnku, jajko, ryż, przyprawę z suszonych pomidorów, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki, a następnie obtocz je w mące.
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 2
W garnku lub wysokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pomidory w puszcze i smaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion i passatę pomidorową, a następnie zagotuj. Dodaj oregano, sól i pieprz.
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Do sosu włóż pulpety i duś pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut. Jeśli sos będzie bardzo rzadki, to pod koniec duszenia ściągnij pokrywkę i zredukuj sos.
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym dobrze smakują z makaronem czy ziemniakami. Możesz do nich przygotować surówkę z marchewki lub z buraków.
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze

Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym – przepis

Miłośnicy dań z ryżem będą szczególnie zainteresowani przepisem na pulpety z ryżem w sosie pomidorowym. Ta nowoczesna odsłona pulpetów jest nie tylko o wiele ciekawsza od tradycyjnej wersji, ale także lepiej zbilansowana pod względem odżywczym. Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym to doskonałe połączenie węglowodanów, białka i warzyw, które zapewnią energię na całe popołudnie i wieczór. Dodatkowo nasz przepis jest bardzo prosty i wymaga wykorzystania jedynie podstawowych, dostępnych w każdym sklepie, składników.

Przepis na pulpety z ryżem w sosie pomidorowym można dowolnie zmieniać i dostosowywać do własnych preferencji smakowych. Ryż możesz z powodzeniem wymienić na kaszę jaglaną, a sos pomidorowy możesz urozmaicić dzięki dodaniu czerwonej papryki. Jeśli dodasz do sosu seler – pulpety zyskają bardziej śródziemnomorski wyraz. Sos pomidorowy z selerem jest bardzo znanym i lubianym składnikiem kuchni włoskiej.

W tym daniu pulpety i sos należy przygotować osobno. Wbrew pozorom nie jest to jednak ani pracochłonne, ani nie zajmuje dużo czasu. Kiedy obie części potrawy są gotowe, wystarczy je połączyć i gotować razem przez kilka minut aż do lekkiego zredukowania sosu, co sprawi, że będzie bardziej gęsty i przyjemny dla podniebienia. Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym można przygotować na dwa dni, co pozwoli Ci jeszcze bardziej zminimalizować czas, który spędzasz w kuchni.

Gotowe pulpety z ryżem w sosie pomidorowym możesz podać z ulubionym makaronem ugotowanym al dente lub gotowanymi ziemniakami. Danie warto również uzupełnić o dodatkową porcję warzyw i dodać do niego – na przykład surówkę z marchewki lub kapusty pekińskiej.