Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
15 min
4 porcje
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
Kaloryczność: 60 kcal w 100 g.
Składniki
- Rzodkiew biała - 500 g
- Marchewka - 1-2 sztuki
- Jabłka - 1 sztuka
- Śmietana (18%) - 2 łyżki
- Majonez - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - 2-3 szczypty
- Pieprz czarny - 2-3 szczypty
Przygotowanie
Rzodkiew, marchew oraz jabłko umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazdko nasienne z jabłka. Zetrzyj warzywa i jabłko na tarce o grubych oczkach. Odciśnij nadmiar soku z rzodkwi.
W małej miseczce wymieszaj śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Jeśli chcesz, możesz zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym – wtedy surówka będzie mniej kaloryczna.
W dużej misce wymieszaj starte warzywa i jabłko. Wlej zrobiony wcześniej sos i ponownie wymieszaj. Przed podaniem możesz schłodzić surówkę w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze