Surówka z kapusty kiszonej i marchewki
15 min
4 porcje
Pierwszą surówką, jaka przychodzi mi do głowy, kiedy przygotowuje rybę na obiad – jest nic innego jak surówka z kapusty kiszonej i marchewki. Jest zdrowa, pożywna i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Oczywiście, można ją podawać nie tylko do ryb – świetnie pasuje do większości dań obiadowych!
Kaloryczność: 60 kcal w 100 g.
Składniki
- Kapusta kiszona - 500 g
- Marchewka - 1 sztuka
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Olej roślinny - 3-4 łyżki
- Cukier - 1-2 łyżeczki
- Kmin - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Z kapusty kiszonej wyciśnij nadmiar soku, a następnie pokrój ją na drobne kawałki. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Pietruszkę posiekaj.
W misce wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj do nich olej, cukier, kminek, sól oraz pieprz. Wymieszaj jeszcze raz.
Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu. Przed podaniem możesz ją schłodzić w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze