Surówka z kapusty kiszonej i marchewki

15 min
4 porcje
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pierwszą surówką, jaka przychodzi mi do głowy, kiedy przygotowuje rybę na obiad – jest nic innego jak surówka z kapusty kiszonej i marchewki. Jest zdrowa, pożywna i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Oczywiście, można ją podawać nie tylko do ryb – świetnie pasuje do większości dań obiadowych!
Kaloryczność: 60 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kapusta kiszona - 500 g
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Cebula (mała) - 1 sztuka
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Olej roślinny - 3-4 łyżki
  • Cukier - 1-2 łyżeczki
  • Kmin - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Z kapusty kiszonej wyciśnij nadmiar soku, a następnie pokrój ją na drobne kawałki. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Pietruszkę posiekaj.
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki - jak zrobić, przepis, krok 1
W misce wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj do nich olej, cukier, kminek, sól oraz pieprz. Wymieszaj jeszcze raz.
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki - jak zrobić, przepis, krok 2
Gotową surówkę podawaj jako dodatek do obiadu. Przed podaniem możesz ją schłodzić w lodówce.
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze