Surówka z pora, marchewki i jabłka z majonezem
15 min
3 porcje
Soczysta i pełna smaku surówka z pora, marchewki i jabłka to jedne z najlepszych dodatków do obiadu. Za pomocą tego szybkiego i prostego przepisu urozmaicisz każde danie i zadbasz o codzienną porcję witamin. Dodatkowym atutem jest to, że wszystkie jej składniki dostępne są cały rok!
Kaloryczność: 62 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Por (biała część) - 1 sztuka
- Marchewka - 1-2 sztuki
- Jabłka - 1 sztuka
- Cukier - 1-2 łyżeczki
- Śmietana (18%) - 2 łyżki
- Majonez - 1-2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Umyj warzywa i jabłka. Marchewkę oraz jabłko obierz, wydrąż gniazdko nasienne z jabłka i oba składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por posiekaj lub pokrój w drobne krążki.
Włóż wszystkie warzywa do miski. Posyp cukrem oraz posól, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez i śmietanę i wymieszaj jeszcze raz. Zamiast śmietany możesz dać jogurt naturalny i pominąć majonez, a wtedy danie będzie mniej kaloryczne. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Surówkę z porem, marchewką i jabłkiem możesz podać od razu po zrobieniu. Świetnie pasuje do wszystkich dań mięsnych i ryb.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze