Surówka z selera, marchewki i jabłka
15 min
4 porcje
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
Kaloryczność: 64 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Jabłka - 3 sztuki
- Marchewka - 3-4 sztuki
- Seler - 1 sztuka
- Śmietana (12%) - 3-4 łyżki
- Sól - 1 szczypta
- Sok z cytryny - do smaku
- Pieprz czarny - do smaku
- Natka pietruszki - do dekoracji
Przygotowanie
Umyj i obierz seler oraz marchewki. Z jabłek usuń gniazda nasienne. Pokrój wszystkie składniki w cienkie paseczki i przełóż do naczynia.
Wyciśnij sok z cytryny na pokrojone składniki. Dodaj sól, pieprz oraz śmietanę. Jeśli chcesz, możesz zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.
Wymieszaj wszystko dokładnie. Surówkę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed podaniem na stół posyp świeżą natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze