Surówka z selera, marchewki i jabłka

15 min
4 porcje
Surówka z selera, marchewki i jabłka
Foto: Yuliia Stsepeleva
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
Kaloryczność: 64 kcal w 100 g.

Składniki

  • Jabłka - 3 sztuki
  • Marchewka - 3-4 sztuki
  • Seler - 1 sztuka
  • Śmietana (12%) - 3-4 łyżki
  • Sól - 1 szczypta
  • Sok z cytryny - do smaku
  • Pieprz czarny - do smaku
  • Natka pietruszki - do dekoracji

Przygotowanie

Umyj i obierz seler oraz marchewki. Z jabłek usuń gniazda nasienne. Pokrój wszystkie składniki w cienkie paseczki i przełóż do naczynia.
Surówka z selera, marchewki i jabłka - jak zrobić, przepis, krok 1
Wyciśnij sok z cytryny na pokrojone składniki. Dodaj sól, pieprz oraz śmietanę. Jeśli chcesz, możesz zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.
Surówka z selera, marchewki i jabłka - jak zrobić, przepis, krok 2
Wymieszaj wszystko dokładnie. Surówkę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed podaniem na stół posyp świeżą natką pietruszki.
Surówka z selera, marchewki i jabłka - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze