Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty
15 min
4 porcje
Czerwona kapusta to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, jednym z nich jest surówka z czerwonej kapusty oraz cebuli i natki pietruszki. Wiele osób dodaje do niej również jabłko i marchewkę, jednak ja preferuje ją w wersji podstawowej.
Kaloryczność: 96 kcal w 100 g.
Składniki
- Kapusta czerwona - 1/2 kg
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Ocet - 1 łyżka
- Olej - 2 łyżki
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Czerwoną kapustę poszatkuj, posól, zagnieć i odstaw na 3-4 minuty. Po tym czasie odciśnij sok, który się wydzielił z kapusty.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, natkę pietruszki posiekaj.
Do kapusty dodaj cebulę, pietruszkę, ocet, olej, cukier, sól oraz pieprz. Zamiast octu możesz użyć soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty doskonale dopełnia dania mięsne, na przykład pieczoną kaczkę czy duszony schab. Dobrze też smakuje z rybą.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze