Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu

15 min
5 porcji
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Kaloryczność: 56 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Obierz pora z wierzchniej warstwy i pokrój, zarówno jego białą jak i zieloną część, na drobne talarki. Posypuję go odrobiną soli, która sprawia, że por nieco zmięknie i złagodnieje w smaku.
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 1
Następnie obierz marchewki oraz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Skrop wszystko delikatnie sokiem z cytryny, dzięki czemu smaki lepiej się połączą. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. W porze letniej możesz dodać również świeży szczypiorek, drobno pokrojony.
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 2
Teraz czas na jogurt i śmietanę. Staram się dodawać je przed samym podaniem surówki - wówczas czuć wyraźnie każdy smak, a surówka nie rozmięka zbyt mocno.
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 3
Chcąc przekonać dzieci do jej spróbowania, dodałam słodkiego ananasa z puszki, wcześniej krojąc go drobno w kostkę. Może i Tobie ten trik pomoże przekonać niejadków. Spróbuj!
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze