Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
30 min
4 porcje
Spaghetti bolognese to pyszne i bardzo popularne w Polsce danie. Zazwyczaj przygotowuje się jej z mięsa mielonego, ale kto powiedział, że nie można zrobić też wegańskiej wersji tej potrawy? Zapraszam na mój przepis na spaghetti z tofu. Wychodzi równie dobre jak tradycyjne!
Kaloryczność: 89 kcal w 100 g.
Składniki
- Makaron spaghetti - 350 g
- Tofu - 300 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Marchewka - 1 sztuka
- Przecier pomidorowy - 500 g
- Parmezan (wegański) - 20 g
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Chili (pieprz cayenne) - 1/4 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Bazylia - garść
Przygotowanie
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij, a marchew oraz tofu zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Bazylię posiekaj, możesz zostawić kilka listków do dekoracji.
Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy z oliwek i zeszklij cebulę. Pod koniec dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmaż. Dołóż tofu oraz marchew i smaż niedługo, aż tofu się zarumieni, a marchewka zmięknie.
Dodaj przecier pomidorowy, bazylię, paprykę słodką, sól, pieprz cayenne oraz czarny. Zagotuj i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i zalej odrobiną oliwy, żeby się nie posklejał.
Makaron przełóż do talerzy, polej sosem, posyp startym parmezanem i ewentualnie ozdób listkami świeżej bazylii.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze