Zupa gulaszowa z pieczarkami
1 godz. 50 min
6 porcji
Zupa gulaszowa z pieczarkami to jednogarnkowy posiłek, po którym drugie danie staje się zbędne. Jest bardzo sycąca, zawiera sporą porcję mięsa i warzyw. Choć niektórzy dają do zupy gulaszowej wieprzowinę, dla mnie zawsze musi być to mięso wołowe, bo w nim tkwi cały smak tego dania.
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Wołowina - 500 g
- Pieczarki - 500 g
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Papryka (żółta) - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Marchewka - 1 sztuka
- Ziemniaki - 2-3 sztuki
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Koncentrat pomidorowy - 2-3 łyżki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka ostra (lub chili) - 1/2-1 łyżeczka
- Majeranek - 2 łyżeczki
- Olej - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
- Woda - 3 litry
Przygotowanie
Mięso wołowe pokrój w 2-3-centymetrową kostkę. W wysokim garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso.
Cebulę i czosnek obierz, dodaj do podsmażonego mięsa i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj wszystkie przyprawy. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, możesz dodać więcej ostrej papryki.
Podsmaż przez chwilę mięso z przyprawami, a następnie dodaj 2,5 litra wody. Gotuj pod przykryciem około 40-60 minut (aż do zmięknięcia mięsa).
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z papryki wydrąż gniazdko nasienne i ją również pokrój w dość dużą kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na ćwiartki lub w grube plastry.
Dodaj wszystkie warzywa do gotującego się mięsa oraz wlej pozostałą wodę. Gotuj całość pod przykryciem przez około 30 minut do zmięknięcia ziemniaków.
Na samym końcu dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze 10 minut od momentu zagotowania, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem możesz posypać zupę gulaszową posiekaną natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze