Zupa gulaszowa z pieczarkami

1 godz. 50 min
6 porcji
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Foto: Yuliia Stsepeleva
Zupa gulaszowa z pieczarkami to jednogarnkowy posiłek, po którym drugie danie staje się zbędne. Jest bardzo sycąca, zawiera sporą porcję mięsa i warzyw. Choć niektórzy dają do zupy gulaszowej wieprzowinę, dla mnie zawsze musi być to mięso wołowe, bo w nim tkwi cały smak tego dania.
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Mięso wołowe pokrój w 2-3-centymetrową kostkę. W wysokim garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso.
Zupa gulaszowa z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę i czosnek obierz, dodaj do podsmażonego mięsa i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj wszystkie przyprawy. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, możesz dodać więcej ostrej papryki.
Zupa gulaszowa z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2
Podsmaż przez chwilę mięso z przyprawami, a następnie dodaj 2,5 litra wody. Gotuj pod przykryciem około 40-60 minut (aż do zmięknięcia mięsa).
Zupa gulaszowa z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z papryki wydrąż gniazdko nasienne i ją również pokrój w dość dużą kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na ćwiartki lub w grube plastry.
Zupa gulaszowa z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4
Dodaj wszystkie warzywa do gotującego się mięsa oraz wlej pozostałą wodę. Gotuj całość pod przykryciem przez około 30 minut do zmięknięcia ziemniaków.
Zupa gulaszowa z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 5
Na samym końcu dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze 10 minut od momentu zagotowania, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Zupa gulaszowa z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 6
Przed podaniem możesz posypać zupę gulaszową posiekaną natką pietruszki.
Zupa gulaszowa z pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 7
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze