Zupa kalafiorowa jak u babci

1 godz.
4 porcje
Zupa kalafiorowa jak u babci
Foto: Yuliia Stsepeleva
Zupa kalafiorowa z tego przepisu smakuje tak dobrze jak u babci. Zupa jest nie tylko pyszna, ale też pożywna i bardzo zdrowa. Kalafior jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Kaloryczność: 85 kcal w 100 g.

Składniki

  • Porcja rosołowa - 30 dag
  • Kalafior - 1 sztuka
  • Ziemniaki - 2-3 sztuki
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • Seler - 15 dag
  • Ziele angielskie - 2-3 ziarenka
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Pieprz czarny - 4-5 ziarenek
  • Sól - 2-3 łyżeczki
  • Śmietana (12% lub 18%) - 15 dag
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka

Przygotowanie

Porcję rosołową zalej zimną wodą (poziom wody okolo 2-3 centymetry powyżej kości), dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz sól i zagotuj. Zmniejsz moc palnika, gotuj pod przykryciem i na małym ogniu około 30 minut.
Zupa kalafiorowa jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 1
W czasie, gdy wywar będzie się gotował, przygotuj warzywa. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, a seler i ziemniaki w kostkę. Ewentualnie marchew, pietruszkę i seler możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Zupa kalafiorowa jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 2
Wszystkie warzywa dodaj do gotującego się wywaru. Całość zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupa kalafiorowa jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 3
Do zupy dodaj śmietanę i wymieszaj, posyp posiekaną natką pietruszki.
Zupa kalafiorowa jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 4
Gotową zupę kalafiorową podawaj na gorąco z dodatkiem pieczywa.
Zupa kalafiorowa jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze