Zupa kalafiorowa z ziemniakami
40 min
8 porcji
Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.
Kaloryczność: 58 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskokaloryczna.
Składniki
- Kalafior - 1 sztuka
- Ziemniaki - 2-3 sztuki
- Marchewka - 1-2 sztuki
- Seler - 100 g
- Korzeń pietruszki - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Bulion (warzywny lub mięsny) - 2,5 l
- Śmietana (30%) - 150 ml
- Koperek (lub natka pietruszki) - 1/2 pęczka
- Masło klarowane (lub olej) - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Kalafior oczyść z liści i podziel na różyczki. Jeśli nie lubisz dużych kawałków, możesz je dodatkowo delikatnie posiekać. Marchew oraz korzeń pietruszki pokrój w talarki. Seler i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej masło klarowane lub olej w garnku, a następnie podsmaż na nim cebulę. Dodaj pozostałe warzywa, oprócz kalafiora, i smaż około 10 minut. Po tym czasie dodaj kalafior i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty.
W osobnym garnku zagotuj bulion i dodaj go do podsmażonych warzyw. Całość gotuj pod przykryciem około 25 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przed zabieleniem zupy, musisz wcześniej zahartować śmietanę, żeby się nie zważyła. W tym celu wymieszaj śmietanę z 2-3 łyżkami gorącego wywaru, a następnie powoli wlej ją do gotującej się zupy.
Koperek lub natkę pietruszki posiekaj i dodaj do zupy przed samym podaniem. Zupę kalafiorową podawaj na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze