Ciasta

20 przepisów
Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach

Szukasz pomysłu na lekkie ciasto bez pieczenia? Wypróbuj mój przepis na malinową chmurkę. Przygotowanie tego deseru jest łatwe i szybkie, spód to wyłożone herbatniki. W większości przepisach maliny dodaje się w całości, jednak ja je miksuje.
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Zapraszam na smakowite ciasto ze śliwkami i bezą, przygotowane na kruchym spodzie z samych żółtek. Waniliowa beza budyniowa dodaje słodyczy i łagodzi kwaśność śliwek. To uniwersalny przepis, który pozwala na wykorzystanie dowolnych owoców według uznania. Po wielu próbach i eksperymentach w mojej kuchni, dopracowałam ten przepis do perfekcji. To jedno z moich ulubionych ciast na rodzinne spotkania, zwłaszcza w sezonie śliwkowym.
Ciasto Kubuś z delicjami i galaretką

Przepis na ciasto Kubuś wymaga wysiłku i czasu, jednak efekt końcowy wynagradza trudy wyjątkowym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. W przygotowaniu tego deseru możesz eksperymentować z różnymi rodzajami soku, galaretki i dodatkami, ale moim zdaniem najlepiej pasuje do niego galaretka pomarańczowa oraz odpowiednie delicje.
Sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na spodzie z herbatników

Jeśli szukasz idealnego przepisu na sernik z białą czekoladą i mascarpone, wypróbuj ten! To jedna z najpyszniejszych wersji tego lubianego ciasta na spodzie z herbatników. Do jego przygotowania użyłam twarogu z wiaderka, ale można zastąpić go przemielonym kilkukrotnie serem w kostce.
Ciasto z mascarpone bez pieczenia

Taki szybki do przygotowania deser, jak ciasto z mascarpone bez pieczenia, posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. W tym przepisie używam do przełożenia herbatników, ale możesz je zastąpić ulubionymi ciasteczkami lub biszkoptami. Do mascarpone dodaję galaretkę, aby krem miał stałą konsystencję.
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Sernik to ciasto, które można przygotować w wielu różnych odsłonach. Przez lata eksperymentowania z różnymi przepisami odkryłam, że sernik z mlekiem w proszku to prawdziwy hit w mojej kuchni. Najlepiej sprawdza się na kruchym spodzie i z dodatkiem budyniu waniliowego. Z mojego doświadczenia wiem, że jest prosty w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję!
Proste ciasto czekoladowe

Puszyste czekoladowe ciasto to mój idealny deser na każdą porę roku. Zajadają się nim wszyscy miłośnicy czekolady i innych słodkości. Nie trzeba posiadać dużych zdolności cukierniczych, aby je przygotować. Zapraszam na ten prosty przepis!
Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych

Lekki, szybki do przygotowania i niewymagający pieczenia sernik na zimno z serków homogenizowanych to ciekawy pomysł na deser nie tylko w upalne dni. Ten tradycyjny sernik przygotowuję na ciasteczkowym spodzie z galaretką brzoskwiniową z owocami na wierzchu.
Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Rabarbar to typowo wiosenny, orzeźwiający przysmak o specyficznym, kwaśnym i lekko gorzkim smaku. W połączeniu z cukrem smakuje wyśmienicie i doskonale sprawdza się jako składnik ciast. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem!
Puszysty sernik baskijski z mascarpone

Sernik baskijski to ciasto pochodzące z Kraju Basków – autonomicznego regionu Hiszpanii. Od tradycyjnego polskiego sernika różni się tym, że przygotowuje się go z serka śmietankowego i piecze się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu jest mocno przypieczony z wierzchu.
Szybkie ciasteczka z kleiku ryżowego z wiórkami kokosowymi

Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybka do przygotowania przekąska. Są chrupiące, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim nadają się dla osób nietolerujących glutenu. Dodatkowo zawierają wiórki kokosowe, które nadają im niepowtarzalnego smaku. Moja rodzina je uwielbia, a ja cenię je za prostotę i szybkość przygotowania. Zawsze mam pod ręką składniki, bo nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie ochota na coś słodkiego i bezglutenowego. To idealny przykład na to, jak z kilku prostych produktów można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego!
Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką

Sernik to ciasto, które króluje na różnych uroczystościach. Jest wiele wersji tego pysznego ciasta, a jedną z najpopularniejszych jest sernik królewski z kakaową kruszonką. Ten podstawowy przepis można urozmaicić poprzez dodanie do masy serowej ulubionych dodatków, na przykład cynamonu lub bakalii.
Keto sernik na zimno z mascarpone

Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznym sernikiem na zimno nie tylko dla osób na diecie keto. Cytrynowe ciasto z mascarpone, świeżymi owocami i polewą czekoladową, to połączenie trzech smaków: słodkiego, kwaśnego i gorzkiego, które wręcz rozpływa się w ustach.
Jogurtowe ciasto cytrynowe

Wilgotne i delikatne ciasto jogurtowe z cytrynową nutą to dobry pomysł na szybki deser. Ten przepis został ze mną na lata, odkąd wypróbowałam go podczas wakacji we Włoszech, gdzie lokalna gospodyni zdradziła mi swój sekret doskonałych wypieków z cytryną. Mocno cytrynowe, ponieważ polane cytrynowym lukrem i posypane kandyzowaną skórką z cytryny. Z tego przepisu możesz również zrobić babeczki – wystarczy nałożyć ciasto do mniejszych foremek, zamiast do jednej dużej.
Sernik wiedeński bez spodu z rodzynkami

Sernik to jedno z najczęściej spotykanych ciast na polskich stołach. Sernik wiedeński to w 100% masa serowa – piecze się go bez spodu. Najczęściej przygotowuję to ciasto z rodzynkami w rumie, ale można też zrobić wersję bez alkoholu – z samymi rodzynkami lub też bez nich.
Rozkoszny sernik nowojorski z cytryną

Przepyszny deser - sernik nowojorski, przygotowywany z kremowego serka typu Philadelphia i pieczony w kąpieli wodnej. W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić sernik nowojorski o cytrynowym posmaku, ale jego smak można modyfikować – np. poprzez zastąpienie cytryny wanilią lub czekoladą.
Prosty puszysty sernik z wiaderka na kruchym spodzie

Klasyczne ciasto, które zawsze zachwyci smakiem, to znany sernik na kruchym spodzie. W tym przepisie powiem Ci jak przygotować sernik z twarogu z wiaderka i z dodatkiem budyniu. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjesz, będzie miał on smak waniliowy lub śmietankowy.
Szybki makowiec z gotowej masy makowej

Propozycja dla miłośników polskich ciast to szybki makowiec z gotowej masy makowej. Ciasto z tego przepisu jest idealne w sytuacji, gdy brakuje czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca od podstaw. Wystarczy dodać do masy makowej tylko kilka podstawowych składników i upiec!
Najpyszniejszy tort bezowy z mascarpone, bitą śmietaną i owocami

Jednym z najlepszych ciast świata jest tort bezowy z mascarpone. Cały sekret tkwi w dobrym ubiciu białek i odpowiednim czasie suszenia bezy. Później wystarczy dodać masę z mascarpone oraz świeże owoce, a sukces jest murowany! Po wielu latach eksperymentowania z różnymi wariantami tego przepisu, mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć, że poniższa metoda daje zawsze niezawodne rezultaty.
Szybkie kruche ciasteczka z mąki kokosowej

Stworzone z myślą o tych, którzy dbają o swoją sylwetkę, ciasteczka z mąki kokosowej będą doskonałym dodatkiem do diety fit. Kruche i jednocześnie miękkie, szybkie w przygotowaniu oraz idealne na dietetyczną przekąskę. Zapraszam na mój przepis!

Ciasta – przepisy

Ciasta podawane są na deser, do kawy, po posiłku, a czasem nawet na drugie śniadanie. Są nieodłącznym elementem wesel, przyjęć domowych, urodzin, imienin i odwiedzin u rodziców czy dziadków. Możemy zgodnie uznać chyba, że ciasta to ten element posiłku, który pojawia się na stołach najczęściej i wcale nie potrzeba do tego specjalnej okazji. Przepisy, które tutaj zebraliśmy pozwolą w szybki i łatwy sposób przygotować deser, dzięki czemu ciasta w Twoim domu będą podawane nawet codziennie.

Niedawny trend na dietę wegańską zaowocował nowymi wersjami przepisów na tradycyjne ciasta. Jeśli więc jesteś na takiej diecie lub ktoś z Twoich bliskich postanowił przejść na weganizm, możesz śmiało korzystać z przepisów na ciasta wegańskie. Większość z nich bardzo starannie odwzorowuje smak tradycyjnego ciasta, ale są też zupełnie nowe i oryginalne przepisy, które pozytywnie zaskoczą osoby na diecie klasycznej.

Powszechna opinia mówi, że przygotowanie ciasta nie należy do najłatwiejszych. Jest to poniekąd prawda, ponieważ przygotowując ciasto musisz pamiętać o wielu czynnikach i długiej liście składników. Wystarczy jednak kilka razy skorzystać z tego samego przepisu, aby nauczyć się je robić idealnie. Jeśli chodzi o ciasta zasada jest prosta – to praktyka czyni mistrza.

Istnieją takie ciasta, które podaje się delikatnie ciepłe, np. szarlotka lub czekoladowy fondant, ale zdecydowana większość podawana jest na zimno prosto z lodówki lub w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, by trzymać się zasady temperatury podawania, bo ta mała zmiana może zupełnie odmienić charakter ciasta.