Ciasta
20 przepisów
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
Sernik to ciasto, które można przygotować w wielu różnych odsłonach. Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na sernik z mlekiem w proszku. Najlepiej sprawdza się na kruchym spodzie i z dodatkiem budyniu waniliowego. Jest prosty w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję!
Puszysty sernik baskijski z mascarpone
Sernik baskijski to ciasto pochodzące z Kraju Basków – autonomicznego regionu Hiszpanii. Od tradycyjnego polskiego sernika różni się tym, że przygotowuje się go z serka śmietankowego i piecze się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu jest mocno przypieczony z wierzchu.
Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych
Lekki, szybki do przygotowania i niewymagający pieczenia sernik na zimno z serków homogenizowanych to ciekawy pomysł na deser nie tylko w upalne dni. Ten tradycyjny sernik przygotowuję na ciasteczkowym spodzie z galaretką brzoskwiniową z owocami na wierzchu.
Keto sernik na zimno z mascarpone
Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznym sernikiem na zimno nie tylko dla osób na diecie keto. Cytrynowe ciasto z mascarpone, świeżymi owocami i polewą czekoladową, to połączenie trzech smaków: słodkiego, kwaśnego i gorzkiego, które wręcz rozpływa się w ustach.
Ciasto z mascarpone bez pieczenia
Taki szybki do przygotowania deser, jak ciasto z mascarpone bez pieczenia, posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. W tym przepisie używam do przełożenia herbatników, ale możesz je zastąpić ulubionymi ciasteczkami lub biszkoptami. Do mascarpone dodaję galaretkę, aby krem miał stałą konsystencję.
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Zapraszam na smakowite ciasto ze śliwkami i bezą, przygotowane na kruchym spodzie z samych żółtek. Waniliowa beza budyniowa dodaje słodyczy i łagodzi kwaśność śliwek. To uniwersalny przepis, który pozwala na wykorzystanie dowolnych owoców według uznania.
Proste ciasto czekoladowe
Puszyste czekoladowe ciasto to mój idealny deser na każdą porę roku. Zajadają się nim wszyscy miłośnicy czekolady i innych słodkości. Nie trzeba posiadać dużych zdolności cukierniczych, aby je przygotować. Zapraszam na ten prosty przepis!
Prosty puszysty sernik z wiaderka na kruchym spodzie
Klasyczne ciasto, które zawsze zachwyci smakiem, to znany sernik na kruchym spodzie. W tym przepisie powiem Ci jak przygotować sernik z twarogu z wiaderka i z dodatkiem budyniu. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjesz, będzie miał on smak waniliowy lub śmietankowy.
Szybkie kruche ciasteczka z mąki kokosowej
Stworzone z myślą o tych, którzy dbają o swoją sylwetkę, ciasteczka z mąki kokosowej będą doskonałym dodatkiem do diety fit. Kruche i jednocześnie miękkie, szybkie w przygotowaniu oraz idealne na dietetyczną przekąskę. Zapraszam na mój przepis!
Ciasto Kubuś z delicjami i galaretką
Przepis na ciasto Kubuś wymaga wysiłku i czasu, jednak efekt końcowy wynagradza trudy wyjątkowym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. W przygotowaniu tego deseru możesz eksperymentować z różnymi rodzajami soku, galaretki i dodatkami, ale moim zdaniem najlepiej pasuje do niego galaretka pomarańczowa oraz odpowiednie delicje.
Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką
Sernik to ciasto, które króluje na różnych uroczystościach. Jest wiele wersji tego pysznego ciasta, a jedną z najpopularniejszych jest sernik królewski z kakaową kruszonką. Ten podstawowy przepis można urozmaicić poprzez dodanie do masy serowej ulubionych dodatków, na przykład cynamonu lub bakalii.
Sernik wiedeński bez spodu z rodzynkami
Sernik to jedno z najczęściej spotykanych ciast na polskich stołach. Sernik wiedeński to w 100% masa serowa – piecze się go bez spodu. Najczęściej przygotowuję to ciasto z rodzynkami w rumie, ale można też zrobić wersję bez alkoholu – z samymi rodzynkami lub też bez nich.
Jogurtowe ciasto cytrynowe
Wilgotne i delikatne ciasto jogurtowe z cytrynową nutą to dobry pomysł na szybki deser. Mocno cytrynowe, ponieważ polane cytrynowym lukrem i posypane kandyzowaną skórką z cytryny. Z tego przepisu możesz również zrobić babeczki – wystarczy nałożyć ciasto do mniejszych foremek, zamiast do jednej dużej.
Rozkoszny sernik nowojorski z cytryną
Przepyszny deser - sernik nowojorski, przygotowywany z kremowego serka typu Philadelphia i pieczony w kąpieli wodnej. W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić sernik nowojorski o cytrynowym posmaku, ale jego smak można modyfikować – np. poprzez zastąpienie cytryny wanilią lub czekoladą.
Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach
Szukasz pomysłu na lekkie ciasto bez pieczenia? Wypróbuj mój przepis na malinową chmurkę. Przygotowanie tego deseru jest łatwe i szybkie, spód to wyłożone herbatniki. W większości przepisach maliny dodaje się w całości, jednak ja je miksuje.
Sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na spodzie z herbatników
Jeśli szukasz idealnego przepisu na sernik z białą czekoladą i mascarpone, wypróbuj ten! To jedna z najpyszniejszych wersji tego lubianego ciasta na spodzie z herbatników. Do jego przygotowania użyłam twarogu z wiaderka, ale można zastąpić go przemielonym kilkukrotnie serem w kostce.
Szybkie ciasteczka z kleiku ryżowego z wiórkami kokosowymi
Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybka do przygotowania przekąska. Są chrupiące, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim nadają się dla osób nietolerujących glutenu. Dodatkowo zawierają wiórki kokosowe, które nadają im niepowtarzalnego smaku.
Najpyszniejszy tort bezowy z mascarpone, bitą śmietaną i owocami
Jednym z najlepszych ciast świata jest tort bezowy z mascarpone. Cały sekret tkwi w dobrym ubiciu białek i odpowiednim czasie suszenia bezy. Później wystarczy dodać masę z mascarpone oraz świeże owoce, a sukces jest murowany!
Szybki makowiec z gotowej masy makowej
Propozycja dla miłośników polskich ciast to szybki makowiec z gotowej masy makowej. Ciasto z tego przepisu jest idealne w sytuacji, gdy brakuje czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca od podstaw. Wystarczy dodać do masy makowej tylko kilka podstawowych składników i upiec!
Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar to typowo wiosenny, orzeźwiający przysmak o specyficznym, kwaśnym i lekko gorzkim smaku. W połączeniu z cukrem smakuje wyśmienicie i doskonale sprawdza się jako składnik ciast. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem!
Dania z serka homogenizowanego
Dania z brzoskwinią
Dania z margaryną
Dania z miętą
Dania z białkiem
Dania z rabarbarem
Ciasta – przepisy
Ciasta podawane są na deser, do kawy, po posiłku, a czasem nawet na drugie śniadanie. Są nieodłącznym elementem wesel, przyjęć domowych, urodzin, imienin i odwiedzin u rodziców czy dziadków. Możemy zgodnie uznać chyba, że ciasta to ten element posiłku, który pojawia się na stołach najczęściej i wcale nie potrzeba do tego specjalnej okazji. Przepisy, które tutaj zebraliśmy pozwolą w szybki i łatwy sposób przygotować deser, dzięki czemu ciasta w Twoim domu będą podawane nawet codziennie.
Niedawny trend na dietę wegańską zaowocował nowymi wersjami przepisów na tradycyjne ciasta. Jeśli więc jesteś na takiej diecie lub ktoś z Twoich bliskich postanowił przejść na weganizm, możesz śmiało korzystać z przepisów na ciasta wegańskie. Większość z nich bardzo starannie odwzorowuje smak tradycyjnego ciasta, ale są też zupełnie nowe i oryginalne przepisy, które pozytywnie zaskoczą osoby na diecie klasycznej.
Powszechna opinia mówi, że przygotowanie ciasta nie należy do najłatwiejszych. Jest to poniekąd prawda, ponieważ przygotowując ciasto musisz pamiętać o wielu czynnikach i długiej liście składników. Wystarczy jednak kilka razy skorzystać z tego samego przepisu, aby nauczyć się je robić idealnie. Jeśli chodzi o ciasta zasada jest prosta – to praktyka czyni mistrza.
Istnieją takie ciasta, które podaje się delikatnie ciepłe, np. szarlotka lub czekoladowy fondant, ale zdecydowana większość podawana jest na zimno prosto z lodówki lub w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, by trzymać się zasady temperatury podawania, bo ta mała zmiana może zupełnie odmienić charakter ciasta.
Niedawny trend na dietę wegańską zaowocował nowymi wersjami przepisów na tradycyjne ciasta. Jeśli więc jesteś na takiej diecie lub ktoś z Twoich bliskich postanowił przejść na weganizm, możesz śmiało korzystać z przepisów na ciasta wegańskie. Większość z nich bardzo starannie odwzorowuje smak tradycyjnego ciasta, ale są też zupełnie nowe i oryginalne przepisy, które pozytywnie zaskoczą osoby na diecie klasycznej.
Powszechna opinia mówi, że przygotowanie ciasta nie należy do najłatwiejszych. Jest to poniekąd prawda, ponieważ przygotowując ciasto musisz pamiętać o wielu czynnikach i długiej liście składników. Wystarczy jednak kilka razy skorzystać z tego samego przepisu, aby nauczyć się je robić idealnie. Jeśli chodzi o ciasta zasada jest prosta – to praktyka czyni mistrza.
Istnieją takie ciasta, które podaje się delikatnie ciepłe, np. szarlotka lub czekoladowy fondant, ale zdecydowana większość podawana jest na zimno prosto z lodówki lub w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, by trzymać się zasady temperatury podawania, bo ta mała zmiana może zupełnie odmienić charakter ciasta.