Tradycyjne dania z czosnkiem
103 przepisów

Imprezowe mini kanapeczki na krakersach
Przyjęcia i imprezy nie mogą obejść się bez smakowicie wyglądających przekąsek. Mini kanapeczki na krakersach to wspaniałe imprezowe przysmaki, które nie wymagają wiele czasu i można je przygotować na ostatnią chwilę. W tym przepisie przedstawię Ci trzy propozycje przyrządzenia takich kanapeczek!

Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Szpinak można nienawidzić lub kochać. Ja z pewnością należę do tej drugiej grupy, dlatego dzisiaj przygotowałam dla was bardzo proste i jednocześnie przepyszne danie, czyli naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. To jest danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację!

Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni to jednocześnie nazwa potrawy i włoskiego makaronu, z którego się ją przygotowuje. Makaron ten jest w kształcie dużych rurek, które nadziewa się farszem i zapieka w piekarniku. Podstawową wersją cannelloni jest nadzienie z mięsa mielonego z sosem beszamelowym. Uwielbiam przygotowywać to danie w niedziele, gdy mam więcej czasu na gotowanie i mogę rozpieścić bliskich czymś wyjątkowym.

Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na soczyste pulpety z ryżem w sosie pomidorowym. Ryż zastępuje bułkę w pulpetach, a dzięki temu są one delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Przypominają trochę gołąbki, tylko są bez kapusty. I zdecydowanie szybciej je się przygotowuje!

Golonka w piwie po bawarsku
Bawaria to niemiecki land, słynący między innymi z piwa. To właśnie tam co roku odbywa się największy festiwal piwa – Oktoberfest. Jednym z popularnych dań w tym regionie jest golonka wieprzowa – po niemiecku Schweinshaxe. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić tradycyjną golonkę w piwie po bawarsku. Odkąd pierwszy raz spróbowałam tego dania podczas mojej podróży do Monachium, zakochałam się w tym przepisie i regularnie przygotowuję go dla mojej rodziny.

Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Strogonow to pyszne, rozgrzewające i idealne danie na każdą okazję, nieważne czy to codzienny obiad, czy przyjęcie. Klasycznie przygotowuje się z mięsa wołowego, ale możesz je zastąpić wieprzowiną lub drobiem. Wypróbuj Mój przepis na Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym.

Kotlety z kalafiora i ziemniaków
Aromatyczne i przepyszne kotlety z kalafiora i ziemniaków to doskonały pomysł na obiad i nie tylko. Kotlety robi się bardzo szybko i mogą do nich zostać użyte «resztki». Więc jeśli z poprzedniego dnia zostały ci ugotowane ziemniaki lub kalafior, możesz je śmiało wykorzystać do tych kotletów!

Proste sycące naleśniki ze szpinakiem i fetą
Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Zrób proste i sycące naleśniki ze szpinakiem i fetą. Są równie dobre na ciepło, co na zimno, dlatego możesz zabrać je ze sobą do pracy. Przygotowałam dziś przepis oraz kilka wskazówek, dzięki którym smażenie naleśników stanie się o wiele prostsze!

Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci
Idealnym daniem, które sprawi, że poczujemy się jak u babci to pulpety w sosie pomidorowym. To smaczne i sycące danie uwielbiają wszyscy – czy to dzieci, czy dorośli. Pulpety są soczyste i mięciutkie, a sos pomidorowy dodaje im charakteru i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa!

Sałatka z tortellini ze szpinakiem
Idealnym rozwiązaniem dla miłośników delikatnych, kremowych smaków, połączonych z nutą świeżości, jest sałatka z tortellini ze szpinakiem i serem ricotta. Wypróbuj mój przepis i poznaj tej wyjątkowo pysznej, chociaż nieco nietypowej kompozycji – gwarantuję, że ją pokochasz.

Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana to danie, które występuje w wielu kuchniach na całym świecie. Przypomina trochę gołąbki, ale zamiast kapusty mamy paprykę. Farsz też jest podobny, ale ja dodaję do niego marchewkę. Samo jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale musi spędzić około godzinę w piekarniku.

Chleb z cukinii z pestkami dyni
Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które nadaje się do różnorodnych potraw. Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb z cukinii, który jest miękki i soczysty, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość. Lubię domieszać do ciasta ziarna lub orzechy, aby dodać mu chrupkości.

Mięso w słoiku z galaretką
Mięso w słoiku z galaretką smakuje wybornie, ale kupując w sklepie nie masz stuprocentowej pewności, co jest w środku. Dlatego warto je przygotować samodzielnie, mimo że jest to proces dość pracochłonny. Wypróbuj mój przepis na domową konserwę mięsną, a sklepowe już nie będą Ci smakować!