Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką
1 godz. 10 min
4 porcje
Pasztet z cukinii to idealna alternatywa dla mięsnych wersji tej przekąski. Dzięki połączeniu cukinii, marchwi i sera żółtego, danie jest delikatne, a jednocześnie sycące. Pasztet nie tylko świetnie sprawdzi się na kanapki, można go także podać jako dodatek do dań głównych lub samodzielnie z sosem.
Kaloryczność: 157 kcal w 100 g.
Dieta:
Bez cukru, Wegetariańska.
Składniki
- Cukinia - 2 sztuki
- Marchewka - 2 sztuki
- Ser żółty - 200 g
- Jajka - 3 sztuki
- Bułka tarta - 200 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 3 ząbki
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Marchew obierz, a z cukinii odetnij obie końcówki. Jeśli cukinia ma bardzo twardą skórkę, ją też możesz obrać. Oba warzywa oraz ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki, a natkę pietruszki posiekaj. Cukinię przełoż na sitko, posól i odstaw, żeby puściła sok, odciśnij nadmiar płynu.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z łyżką oliwy. Kiedy będzie już gotowa, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.
W dużej misce wymieszaj cukinię, marchew, ser żółty, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, pietruszkę, bułkę tartą i resztę oliwy z oliwek. Dopraw ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem i dokładnie wyrób na zwartą masę.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Przygotowaną masę przełóż do formy i wyrównaj wierzch.
Keksówkę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut, aż pasztet się zarumieni.
Kiedy pasztet się upiecze odstaw go do ostygnięcia, aby się łatwiej kroił. Możesz go podawać na zimno lub ciepło.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze