Prosty wegański rosół z pieczonych warzyw
3 godz. 30 min
4 porcje
Najbardziej znana i lubiana zupa to oczywiście rosół – obowiązkowy element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Osoby niejedzące mięsa na szczęście nie muszą z niego rezygnować, bo mój przepis na wegański rosół z pieczonych warzyw to doskonały zamiennik. Gdy mam ochotę na jeszcze bardziej urozmaiconą wersję, dodaję do niego młodą kapustę lub suszone grzyby.
Kaloryczność: 10 kcal w 100 g.
Składniki
- Woda - 3 litry
- Marchewka - 4 sztuki
- Korzeń pietruszki - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Seler - 1/2 sztuki
- Por - 1/2 sztuki
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Lubczyk - kilka gałązek
- Czosnek - 3-4 ząbki
- Pieprz czarny (ziarnisty) - 1/2 łyżeczki
- Ziele angielskie - 3-4 ziarenka
- Liść laurowy - 2 sztuki
- Sól - 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Przygotowanie
Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Przełóż do miski, zalej oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż warzywa na przykrytą papierem blaszkę i piecz przez 30-40 minut w 200°C - aż się zarumienią, a nawet delikatnie przypalą.
Upieczone warzywa przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj świeże zioła, czosnek oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Jeśli w tym czasie dużo wody wyparuje, możesz ją uzupełnić, pamiętaj jednak, by za każdym razem zagotować zupę ponownie.
Rosół z pieczonych warzyw podawaj z ulubionym makaronem lub kluskami lanymi. Tuż przed podaniem możesz posypać zupę posiekaną natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze