Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem
20 min
4 porcje
Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
Kaloryczność: 62 kcal w 100 g.
Składniki
- Kalafior - 1/2 sztuki
- Kukurydza - 1 mała puszka
- Ananas (z puszki) - 3 plastry
- Chili (papryczka) - 1/2 sztuki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Majonez - 1 łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - po szczypcie
Przygotowanie
Kalafior umyj, podziel na różyczki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Kukurydzę odsącz z zalewy, plastry ananasa odsącz z soku i drobno pokrój. Chili drobno posiekaj.
Dodaj sól, pieprz czarny, sok z cytryny, jogurt naturalny i majonez.
Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze