Surówka Colesław z białej kapusty
20 min
4 porcje
Surówka Cołeslaw z białej kapusty to dodatek niderlandzkiego pochodzenia, dziś bardzo popularny we wszystkich częściach świata. Przygotowywana jest najczęściej z białą kapustą (czasem także z czerwoną kapustą), marchewką i szczypiorkiem (lub szalotką), a następnie doprawiana smacznym sosem z jogurtu, musztardy i majonezu.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
Na surówkę
- Kapusta biała - 500 g
- Marchewka - 150 g
- Cebula dymka - 1 sztuka
- Natka pietruszki (lub szczypiorek) - do dekoracji
Na sos
- Jogurt naturalny (niskotłuszczowy) - 100 ml
- Ocet winny (biały) - 1 łyżka
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Majonez - 3 łyżki
- Cukier - 1/2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Obrać marchew, a kapustę oczyścić z wierzchnich liści i umyć. Następnie posiekać kapustę i cebulę, a marchew pokroić w drobne paski lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Przygotowanie sosu należy zacząć od wymieszania musztardy, jogurtu i majonezu, a dopiero na końcu można dodać ocet i przyprawy wraz z cukrem.
Mieszamy wszystkie składniki, aż dokładnie się połączą. Wedle uznania można całość posypać świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Cołeslaw idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i kotlecikami wegetariańskimi.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze