Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

15 min
4 porcje
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Foto: Yuliia Stsepeleva
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
Kaloryczność: 60 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Rzodkiew, marchew oraz jabłko umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazdko nasienne z jabłka. Zetrzyj warzywa i jabłko na tarce o grubych oczkach. Odciśnij nadmiar soku z rzodkwi.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka - jak zrobić, przepis, krok 1
W małej miseczce wymieszaj śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Jeśli chcesz, możesz zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym – wtedy surówka będzie mniej kaloryczna.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka - jak zrobić, przepis, krok 2
W dużej misce wymieszaj starte warzywa i jabłko. Wlej zrobiony wcześniej sos i ponownie wymieszaj. Przed podaniem możesz schłodzić surówkę w lodówce.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze